Peste 100.000 de oameni au protestat pentru a doua zi consecutiv în București și în marile orașe

Peste 100.000 de oameni au protestat pentru a doua zi consecutiv în București și în marile orașe

Peste 60.000 de oameni s-au adunat sâmbătă seară în Piața Victoriei, pentru a doua zi consecutiv, pentru a protesta împotriva Guvernului și a PSD. Circulația a fost închisă pe bulevardele Iancu de Hunedoara, Aviatorilor și Kiseleff. Foarte mulți polițiști și jandarmi au fost aduși în Piață. Perimetrul pentru protest a fost delimitat cu garduri. Într-o conferință de presă susținută dimineață, jandarmii au făcut apel la calm și le-a recomandat manifestanților să lase copiii acasă și să îi izoleze pe instigatori.

22:56 Pe latura din stânga clădirii Guvernului a aparut un cordin de jandarmi echipați de intervenție. Oricum, numărul oamenilor din Piaţa a scăzut simțitor fata de momentele de vârf. Lumea continua sa plece ușor, ușor.

Unii protestatari strâng gunoaiele din Piață.

22:35 – Potrivit ISU București, până în acest moment au fost gestionate 12 situații de urgență în Piața Victoriei, în urma cărora două persoane au fost transportate la spital (ambele la Elias, fără a fi vorba de agresiuni: un bărbat de 20 ani cu dureri toracice și o femeie de 29 ani cu stare de amețeli. Alte probleme medicale reclamate de unii protestatari: atacuri de panică, hipertensivitate, tăieturi la mâini.

21:38 – Oamenii din piaţă au intonat Imnul Naţional, iar pe faţada Palatului Victoria a fost proiectat un mesaj prin care se cerea demisia Guvernului. Protestatarii scandează “PSD – Ciuma roşie”, “Demisia”, “Jos Guvernul” şi “România, trezeşte-te”.

21:36 – Zgomotul din Piața Victoriei este mult mai puternic decât vineri. Explicația a fost furnizată de un cititor G4Media:ro: în Piață au apărut mai mulți vânzători de vuvuzele

22:19 În Piața Victoriei au apărut mai multe persoane care par a fi din galerii. Ei scandează „MUIE PSD”, au tobe și poartă măști medicinale. Lumea a început deja să plece din Piață.

22:12 – Poliţia Capitalei a anunţat că 19 persoane au fost conduse la audieri în legătură cu violențele produse vineri seară la protestul din Piaţa Victoriei.

“La acest moment, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Poliţia Capitalei – Serviciul Omoruri audiază şase persoane cu privire la evenimentele din seara anterioară din Piaţa Victoriei. Anterior, de la momentul producerii evenimentului, au fost audiate alte 13 persoane”, precizează Poliţia Capitalei într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

21:30 – Din nou îmbrânceli între protestatari și jandarmi pe bulevardul Iancu de Hunedoara. Un grup de instigatori încearcă să forțeze gardurile și aruncă cu diverse obiecte în forțele de ordine

21:27 – Jigniri incalificabile lansate de un consilier în Guvernul României la adresa protestatarilor. Cristian Bârdac, consilier la Secretariatul General al Guvernului, cu rang de secretar de stat, scrie pe pagina de Facebook că protestatarii care au ieșit vineri seara în Piața Victoriei ”trebuiau mitraliați, nu stropiți cu apă”

21:23 – Numărul manifestanților din fața guvernului crește constant. Este greu de estimat cu exactitate, deoarece Piața Victoriei e plină ochi, mulțime întinzându-se și pe bulevardele adiacente

21:20 – Momente tensionate după ce un grup de instigatori au vrut să forțeze gardurile instalate de jandarmi. Unul dintre protestatarii violenți a fost extras de forțele de ordine din mulțime și dus la dubă. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a calma spiritele.

21:19 - Un tanar a fost extras dintre protestatari si dus de jandarmi la duba. Imaginile au fost transmise de Realitatea TV.

Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, transmite unul dintre corespondentii Ziare.com in Piata Victoriei.

21:16 – Peste 50.000 de protestatari la această oră în Piața Victoriei. Numărul manifestanților din țară depășește 20.000

21:13 La ora 21:00 aproape 35.000 de oameni scandează "Demisia!", "PSD, ciuma roșie!" și "Muie PSD!". Lanternele telefoanelor rămân deschise.

21:05 – Mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti care trec prin Piaţa Victoriei circulă pe trasee deviate, începând cu ora 18,30, a informat RATB pe Twitter. Este vorba despre autobuzele liniilor 300, 362, 381, 783 şi linia turistică, transmite Agerpres.

21:01 - Pe pagina de Facebook a Politiei Rutiere Bucuresti au fost puse imagini cu presupusii agresori ai tinerei jandarmerite, care se pare ca ar fi fost identificati.

20.55 – Peste 35.000 de protestatari în Piața Victoriei. Oamenii au aprins lanternele telefoanelor mobile. Pe clădirile din proximitate sunt proiectate mesaje cu laser

 20:45 – În Piața Victoriei sunt peste 30.000 de oameni. Numărul protestatrilor din țară crește exponențial și în marile orașe: Sibiu – 5.000, Cluj-Napoca – 3.000, , Brașov – 2.500, Iași – 3.000, Constanța – 1.100, Timișoara – 1.500 (sursa: Digi24).

20:46 Potrivit estimărilor de la fața locului, numărul protestatarilor a crescut rapid. În Piață sunt aproape 25.000 de oameni. În afară de perimetrul propriu-zis al pieței, sunt oameni în parcarea dinspre buzesti, pe Lascar Catargiu și Calea Victoriei, precum și spre Bd aviatorilor și Kiseleff, iar în unele zone densitatea e destul de mare. In zona Antipa se circula cu greu.

 20:30 – Scutierii au fost desfășurați în proximitatea Pieței Victoriei, pe bulevardul Iancu de Hunedoara

20:28 – Jandarmii din Piața Victoriei sunt echipați cu grenade acustice

 20:25 – Piața Victoriei s-a umplut de oameni. Numărul protestatarilor depășește 20.000

20:13 – Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a depășit 10.000. Oamenii continuă să vină masiv în fața guvernului

19:56 – Liderul PNL, Ludovic Orban, s-a dus în mijlocul protestatarilor din Piața Victoriei. Liberalul a trecut prin mulţimea strânsă în piaţă, oprindu-se lângă gardul de protecţie montat de jandarmi.

19:53 – Protestatarii au oferit trandafiri albi forțelor de ordine. Unul dintre jandarmi și-a pus trandafirul la centură

19:50 – Mii de protestatari și în marile orașe ale României: Iași (peste 2.000), Cluj-Napoca (peste 3.000), Constanța (peste 700), Timișoara (peste 300), Galați (aproximativ 500), Baia Mare (peste 300), Oradea (200), Brașov (1.500),

19:48 – Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) condamnă, într-un comunicat de presă remis sâmbătă, actele de violenţă de la protestul din Piaţa Victoriei.

”Evenimentele şi evoluţia internă sunt de o gravitate extremă şi CNMR condamnă actele de violenţa comise, indiferent dacă victime au fost protestatari sau jandarmi. În acest moment, CNMR se abţine de la speculaţii privind vinovăţia şi scenariile din spatele evenimentelor tragice din aceste zile, însă facem apel către decidenţii României să trateze situaţia cu calm şi responsabilitate. Rănirea cetăţenilor români indiferent de care parte se află sau în cel mai rău caz decesul vreunui cetăţean român va lăsa urme adânci în anul Marii Uniri asupra mentalului colectiv şi va deturna ireversibil drumul spre progres al României”, se arată în comunicatul CNMR.

19:46 – Peste 500 de persoane protestează în faţa magazinului Dumbrava din Piaţa Unirii din Sibiu, transmite Agerpres. Printre participanţi se numără şi membri ai USR Sibiu. Protestarii au venit cu steaguri, vuvuzele şi pancarte cu lozinci antiguvernamentale. Participanţii vor mărşălui până la ora 22,00, “pe traseul: Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii – B-dul. Mihai Viteazu – sensul giratoriu aflat la intersecţia dintre str. Rahovei cu B-dul. M. Viteazu şi retur.

În situaţia în care la acţiune vor fi peste 5.000 de persoane, traseul de mai sus se modifică, iar din sensul giratoriu aflat la intersecţia dintre str. Rahovei cu B-dul. M. Viteazu, participanţii vor continua marşul pe str. Rahovei – str. Semaforului – str. Ştefan cel Mare – str. Bâlea – Parcul Tineretului”, potrivit Primăriei Municipiului Sibiu, care a autorizat această acţiune de protest.

19:43 – ”Nu loviți jurnaliștii”: Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR) – secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (AEJ) cu sediul la Bruxelles, atrage atenția autorităților implicate în restricționarea protestelor împotriva guvernării actuale, Jandarmerie, Poliție și alte forțe, să respecte dreptul jurnaliștilor de a asigura informarea completă a publicului 

19:30 – Foarte mulți copii la protestul din Piața Victoriei

19:23 – Femeile jandarm sunt din nou trimise în prima linie a protestelor. Vineri seară, o femeie jandarm a fost bătută cu bestialitate de un grup de instigatori, fără ca ceilalți jandarmi să intervină. În apărarea sa au sărit ceilalți protestatari

 19:20 – Un cititor G4Media.ro transmite că la Brico Depot Băneasa un echipaj de poliție a verificat toată ziua lista produselor vândute

19:20 Circa 5.000 de oameni sunt în Piaţă și pe trotuarele adiacente. Scandările sunt mai puține de obicei întrucât în piaţă răsună puternic vuvuzelele.

18:56 – Adi Cosman, viceprimarul PSD al Craiovei a postat pe pagina de Facebook un colaj de fotografii prin care vrea să inducă ideea că președintele Iohannis a pus la cale violențele de la protestele de vineri, subliniind că tot el este vinovat și de incendiul de la Colectiv sau de cel din Bamboo cu scopul ”de a dezbina țara” pentru a acapara puterea.

18:54 – Digi 24 transmite, în paralel cu manifestația din Piața Victoriei, imagini de la mineriada din iunie 1990, făcând astfel comparația cu intervenția brutală de vineri seară a jandarmilor împotriva protestatarilor

18:53 – Manifestanților care vin în Piața Victoriei le sunt distribuite măști de protecție în eventualitatea unei noi intervenții cu gaze lacrimogene din partea jandarmilor. Oamenii povestesc că la magazine precum Dedeman nu se mai găsesc măști de protecție, stocurile fiind epuizate

18:52 - Jandarmii anunta ca au gasit asupra unui tanar un cutit, iar un alt barbat a devenit violent cu fortele de ordine, fiind nemultimit de masurile de delimitare a spatiului in care se desfasoara protestul, si a fost amendat cu 500 de lei, a transmis Jandarmeria Bucuresti.

18:43 - Circulatia a fost oprita in Piata Victoriei, unde numarul participantilor ajunge la 2.000 de suflete. Se mai circula doar pe artera din fata Guvernului.

18:27 - In jur de 1000 de oameni sunt acum in Piata Victoriei si striga "demisia"!

18:24 - Mai multe organizatii civice au transmis un comunicat comun in care cer demisia Guvernului Dancila si a tuturor celor responsabili pentru cele intamplate aseara: "Ati trecut de linia rosie! Plecati!".

"Le transmitem cu fermitate ca nu exista violenta legitima a statului (asa cum s-au exprimat in conferinta de presa de astazi) impotriva copiilor si cetatenilor pasnici care s-au sufocat cu gaze si au fost vanati si incoltiti aseara, impotriva jurnalistilor romani si straini care isi faceau meseria si nici impotriva propriilor angajati trimisi nepregatiti si neprotejati in mijlocul unor persoane violente pe care s-au dovedit incapabili sa le indeparteze si retina", arata organizatiile.

18:21 - Protestatarii au pus flori in gardul Guvernului - floarea soarelui si trandafiri roz - si au impartit si jandarmilor flori.

Comisarul.ro va prezinta, in format LIVE TEXT, desfasurarea protestelor de sambata:

18:09 - Abuzurile jandarmilor impotriva jurnalistilor care isi faceau meseria vineri seara sunt foarte multe. Dupa cazul jurnalistilor austrieci, pentru ranirea carora chiar cancelarul Austriei a cerut explicatii, dar si a jurnalistului HotNews si a multor altora, jurnalista Ioana Moldova povesteste care a fost experienta ei cu fortele de ordine.

"Vazand jandarmii in fuga, am ridicat mainile sus, aparatul intr-o mana si legitimatia de presa la vedere in cealalta. Eram singura in acea zona. Dintr-un grup mic de jandarmi de langa mine, unul s-a apropiat si mi-a dat un jet de gaz din butelie direct in ochi de la o distanta de cativa centimetri. Nu mai vedeam mare lucru. Trecand pe langa ei le-am zis:
- Mi-ati dat direct in ochi.
A venit raspunsul unuia dintre ei:
- Si ce voiai, sa te fut? Proasta dracu, cine te-a pus sa vii sa faci poze?
In timp ce incercam sa ma indepartez cat mai repede de ei, auzeam vocea jandarmului care continua sa ma injure", povesteste Ioana Moldovan.

18:04 - "Imi doresc o tara libera, imi doresc ca dl Dragnea sa isi dea demisia, nu vreau sa fiu condusa de penali si mi-as dori ca ai mei copii sa nu plece din tara", a declarat, la Realitatea Tv, o femeie.

Ea a precizat ca nu a fost vineri la protest, dar cand a vazut ce au facut jandarmii a simtit nevoia sa fie prezenta in Piata, sa arate ca ea nu sustine un astfel de comportament al autoritatilor impotriva propriilor cetateni.

17:57 - In jur de 500 de persoane sunt acum in Piata Victoriei.

Oamenii striga "nu plecam", sufla in vuvuzele si cer demisia celor care au comis abuzuri si violente.

17:50 - Pe Facebook circula imagini cu oameni care isi cumpara masti de protectie si ochelari pentru a se echipa pentru protestul de sambata seara. Oamenii precizeaza ca nu au facut asta pentru ca au ganduri instigatoare, ci pentru ca nu vor sa protesteze pasnic, insa fara sa-si mai expuna plamanii si ochii la experientele traumatizante de vineri.

17:42 - Vicepremierul Paul Stanescu, cel care ii tine locul Vioricai Dancila cat aceasta este in concediu, a spus ca vineri, in viziunea sa, a fost vorba despre o batalie intre statul de drept si "fortele oculte ale statului paralel". El crede ca acest "razboi va continua" si ca miza entitatii paralele din fruntea statului paralel ar fi schimbarea Guvernului Dancila. Amintim ca primele doua guverne PSD-ALDE au fost date jos chiar de coalitie, la dorinta lui Liviu Dragnea, primul chiar prin motiune de cenzura initiata de social-democrati impotriva propriului premier.

17:38 - Deputatul USR Lucian Viziteu, membru in Comisia SRI din Parlament, a anuntat ca va cere Serviciului sa faca publice comunicarile pe care le-a transmis institutiilor cu abilitati si responsabilitati in situatia de la protestul de vineri seara.

17:34 - Carmen Dan tine prima conferinta de presa dupa violentele de vineri seara. Spune ca Jandarmeria nu poate fi acuzata doar pentru ca a respectat legea si ca ea nu a dat niciun fel de ordin, chiar daca si-a intrerupt concediul si s-a dus la sediul MAI.

"Orice om normal a putut vedea ca actiunea jandarmilor in forta a fost justificata", sustine Carmen Dan.

17:03 - Scriitorii iau atitudine dupa violentele de vineri.

"Sa terminam o data pentru totdeauna cu protestele de strada! Este scopul ultim al violentei incredibile a jandarmilor in noaptea trecuta. A fost o actiune de intimidare pe termen lung a demonstrantilor pasnici. Pentru asta, a fost nevoie de diversiunea ultrasilor, care-a 'justificat' agresiunea fortelor de ordine. Scenariul e identic cu cel din 13-15 iunie 1990, cand minerii au 'curatat de golani' Piata Universitatii", e mesajul scris de Mircea Cartarescu pe Facebook.

Profesorul si scriitorul Radu Vancu a scris: "Orice reactie de asemenea amploare si violenta a Jandarmeriei se face numai cu ordin de la cel mai inalt nivel. Regimul Dragnea a inteles ca a pierdut lupta in Parlament - a inteles ca legile justitiei si cele penale nu vor iesi cum vor ei - si a ales ca, din abuziv, sa devina represiv. De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv".

Si Ana Blandiana afirma pe Facebook ca odata cu aceste actiuni violente "ne-am reintors in 1990, sau poate inainte..." si ii indeamna pe romani sa nu se teama, "protestele sunt singurul mod de a ne dovedi ca suntem vii".

16:41 - Oamenii continua sa vina in Piata insotiti de copii sau cu bebelusi in carucioare. Nu interventia jandarmilor ii sperie, ci ce ar insemna pentru viitor daca ei acum nu si-ar sustine principiile.

16:36 - Toti cei care au fost raniti sunt indemnati pe retelele sociale sa se prezinte la Institutul Medico Legal sa obtina certificat medico-legal.

16:27 - Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a scris pe Twitter ca se asteapta la o clarificarea completa a faptelor in urma carora jurnalisti ai televiziunii de stat ORF au fost raniti de jandarmi in Piata Victoriei din Bucuresti.

"Libertatea de expresie asociata cu libertatea presei sunt libertati fundamentale ale Uniunii Europene, in care noi credem si care trebuie aparate neconditionat", a subliniat cancelarul austriac, adaugand: "Condamnam confruntarile violente din Bucuresti in urma carora multi demonstranti si jurnalisti au fost raniti. Asteptam clarificarea completa a acestor fapte. Cameramanului ranit al ORF ii doresc o recuperare rapida", a scris Sebastian Kurz.

16:21 - Cei de la Coruptia Ucide anunta ca pe Reddit se face o lista cu toate filmuletele care au surprins imagini cu abuzurile jandarmilor.

16:12 In Piata Victoriei sunt in jur de 200 de oameni deja. Cei mai mulți stau la umbra in fata Muzeului Antipa.

15:40 - Au avut deja loc imbranceli in Piata Victoriei, dupa ce unul dintre protestatari a zgaltait gardul de protectie. Barbatul a fost ridicat de jandarmi.

********** 

"PSD-ALDE a aratat aseara ca legitimitatea lor se impune prin violenta asupra cetatenilor. Pentru ca vrem sa ne exprimam liber, pentru ca vrem sa fim auziti si pentru ca vrem sa ramanem liberi, ne vedem din nou in Piata Victoriei. Nu ne intimidati, nu ne este frica, puterea suntem noi! Plecati pana nu omorati pe cineva!", este mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Protestul este programat sa inceapa la ora 18:00, inca deja de la 15:00 cateva zeci de oameni venisera in fata Guvernului si alte cateva zeci cu steaguri si pancarte stateau la umbra copacilor in fata Muzeului Antipa.

Jandarmii sunt si ei prezenti in numar mare pentru dimensiunea actuala a manifestatiei si au ingradit deja perimetrul. Totodata, deja a avut loc si prima retinere - un barbat care a tras de gardul de protectie.

Pana acum nu si-a asumat nimeni din fruntea statului raspunderea pentru modul brutal si abuziv in care au intervenit jandarmii. Cei de la PSD si ALDE au dat vina pe statul paralel, Opozitie si Iohannis, si, desigur, chiar pe protestatari, fiind avertizati ca daca vor continua "provocarile", vor fi "calcati pe cap".


 
 















Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...