Peste 300 de deținuți beneficiază de permisiunea de ieșire din penitenciar în perioada Sărbătorilor Pascale

Peste 300 de deținuți beneficiază de permisiunea de ieșire din penitenciar în perioada Sărbătorilor Pascale

Peste 300 de deținuți beneficiază de permisiunea de ieșire din penitenciar în perioada Sărbătorilor Pascale, potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Carmen Uțoiu.

Aceasta a precizat, vineri, pentru AGERPRES, că respectivele permisiuni pentru un număr de 327 de deținuți din întreg sistemul penitenciar sunt fie de ieșire din închisoare pentru 24 de ore, fie pentru trei zile, fie pentru cinci zile.

Conform ANP, vineri sunt 27.183 de persoane private de libertate.

Carmen Uțoiu a menționat că, pe parcursul întregului an, deținuții beneficiază de permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o anumită perioadă.

De asemenea, ea a spus că, potrivit normelor legale în vigoare, persoanelor condamnate care au o bună conduită și au dovedit stăruință în muncă sau în cadrul activităților educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, al instruirii școlare și al formării profesionale, li se pot acorda următoarele recompense: ridicarea unei sancțiuni disciplinare aplicate anterior, suplimentarea numărului convorbirilor on-line, a drepturilor la pachete și/sau vizite, a dreptului la vizita intimă, permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an, cea de ieșire din penitenciar pe o durată de cel mult 5 zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an, permisiunea de ieșire din penitenciar pe o durată de cel mult zece zile, dar nu mai mult de 30 de zile pe an.

Carmen Uțoiu a declarat că masa festivă de Paște va conține alimente și mâncăruri tradiționale precum: ouă roșii, drob, cozonac, friptură de porc, ciorbă ardelenească, etc.

"Referitor la meniul ocazionat de Sărbătoarea Pascală, precizăm că hrănirea tuturor persoanelor private de libertate se realizează conform OMJ nr. 2713/C/15.11.2001 care prevede mai multe norme de hrană, specifice diferitelor categorii de deținuți. Persoanele custodiate sunt alocate la norme de hrană în mod diferențiat, în principal, în funcție de activitățile pe care le desfășoară, de convingeri religioase sau de regimuri alimentare recomandate pe considerente medicale. Normele de hrană diferă între ele prin valoarea calorică și rețetar, iar meniul este decadal. Astfel, hrana zilnică a deținuților are o valoare de 2.855 calorii și poate conține preparate din carne, alimente de bază — cartofi, fasole, orez, legume, brânză, margarină, marmeladă, biscuiți etc. Cu ocazia zilelor festive, deținuții primesc ca supliment și drepturile de hrană prevăzute la Norma 12 C1 care adaugă un aport de 925 de calorii", a menționat Carmen Uțoiu.

Ea a mai precizat că sunt considerate zile festive: 1 ianuarie, Paștele, Sfinții Petru și Pavel, 1 decembrie, Crăciunul, 31 decembrie și că meniurile diferă în funcție de restricții medicale.

Potrivit site-ului ANP, în perioadă a Sărbătorilor Pascale, în cadrul proiectului de activitate "Învierea lui Iisus Hristos, nădejdea Învierii noastre", persoanele aflate în custodia sistemului penitenciar sunt implicate în diverse activități, printre care se numără: expoziții cu lucrări realizate de deținuți, activități moral-religioase specifice acestei perioade (spovedanii, slujbe religioase etc.), pelerinaje la obiective de cult.

* În ceea ce privește Penitenciarul București-Jilava, cu ocazia Sărbătorilor Pascale sunt organizate slujbe liturgice, întâlniri duhovnicești, cu participarea reprezentanților bisericilor comunității locale, iar în noaptea de Înviere 20 de persoane condamnate vor participa la slujba de Paște la Biserica Parohiei Jilava, au informat AGERPRES oficiali din conducerea Penitenciarului Jilava.

Conform acestora, meniul de Paște constă în ceai, biscuiți, margarină, brânză, ou roșu — dimineața, ciorbă de porc/văcuță în cazul musulmanilor, sărmăluțe în foi de varză cu carne de porc/de vacă, măr, cozonac cu nucă, rahat și stafide la prânz, mămăligă, brânză, smântână — seara.

"Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, penitenciarul acordă persoanelor private de libertate 'Supliment masă festivă Norma 12 C1', care constă în: cozonac cu nucă rahat și cacao, ouă roșii, carne de porc în plus față de norma la care sunt alocate și mere", precizează sursa citată.

* Persoanele private de libertate custodiate de Penitenciarul București-Rahova vor putea participa la Sfânta Liturghie a Învierii Domnului. Pentru a doua, a treia și a patra zi de Paște, preotul capelan al unității va oficia trei liturghii, potrivit unor oficiali ai acestei unități penitenciare. Masa festivă în ziua de Paște va conține alimente și mâncăruri tradiționale precum: ouă roșii, drob, prăjitură, cartofi nature, friptură, ciorbă țărănească.

* La Penitenciarul Spital București-Jilava, cu prilejul Sărbătorilor Pascale se desfășoară activități religioase și educaționale, a anunțat AGERPRES, purtătorul de cuvânt al acestei unități. Suplimentul de hrană pentru zile festive constă în cazul mesei de Paște de anul acesta în mere și cozonac.

* La Penitenciarul Spital București-Rahova, din meniul de Paște nu vor lipsi ouăle roșii, drobul și cozonacul, potrivit purtătorului de cuvânt al unității, care însă a atras atenția că se va ține cont de regimul alimentar recomandat pe considerente medicale fiecărui deținut în parte, precum și de convingerile religioase ale persoanelor private de libertate custodiate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia