Peste 500 de migranţi au debarcat pe insula italiană Lampedusa; 43 de migranţi, dispăruţi într-un naufragiu în largul Senegalului

Peste 500 de migranţi au debarcat pe insula italiană Lampedusa; 43 de migranţi, dispăruţi într-un naufragiu în largul Senegalului

Un grup de 539 de migranţi înghesuiţi într-o ambarcaţiune reperată pe Mediterana de garda de coastă italiană au debarcat sâmbătă pe insula Lampedusa, una dintre cele mai mari debarcări ale migranţilor pe această insulă care este cel mai apropiat teritoriu italian de coastele Africii, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În ziua precedentă, alte două grupuri de migranţi, de 25 şi de circa 100 de persoane, au sosit pe aceeaşi insulă, unde au mai debarcat marţi alţi peste 500 migranţi veniţi la bordul a circa 20 de mici ambarcaţiuni.

Primarul Lampedusei, Totó Martello, a cerut crearea de ''coridoare umanitare'' pentru migranţii care încearcă să ajungă în UE şi elaborarea unui pact european privind migraţia şi azilul axat pe ''primirea şi integrarea'' migranţilor.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), pe această rută a Mediteranei centrale, folosită de migranţii africani pentru a ajunge în Europa după ce au traversat Libia, peste o mie de migranţi au murit de la începutul anului.

Pe coasta vestică a Africii, în apropiere de Senegal, este în desfăşurare o operaţiune de căutare-salvare după naufragiul unei ambarcaţiuni cu migranţi, dintre care 43 sunt daţi dispăruţi şi numai 14 au fost salvaţi până în prezent.

Plecări ale unor ambarcaţiuni pline cu migranţi sunt tot mai frecvent observate pe coastele Senegalului, migranţii care folosesc ruta Atlantică încercând de obicei să debarce în insulele Canare spaniole.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 De citit...

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 „Abia aștept să vă arăt tot”

5 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor