PG: Senatorul Vergil Chiţac nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19

PG: Senatorul Vergil Chiţac nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19

Parchetul General a anunţat, marţi, că a clasat dosarul în care era verificată o presupusă faptă de zădărnicire a combaterii bolilor comisă de senatorul PNL Vergil Chiţac, stabilind că parlamentarul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19.

Potrivit unui comunicat al PICCJ transmis AGERPRES, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă presupus comisă de către o persoană care are calitatea de senator în Parlamentul României.

"În temeiul actelor şi probelor administrate în timpul cercetărilor, s-a stabilit că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunţând autorităţile competente când a manifestat simptome specifice noului coronavirus şi supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autorităţile medicale", se precizează în comunicat.

Procurorii explică faptul că, având în vedere studiile ştiinţifice invocate în actele normative emise cu privire la noul coronavirus, din care rezultă că simptomele bolii se manifestă într-un interval de maxim 14 zile de la contractarea virusului COVID-19, este exclusă contaminarea senatorului în perioada în care s-a aflat la Bruxelles (17 - 19 februarie), întrucât trecuseră 19 zile de la revenirea în ţară şi până la apariţia simptomelor bolii (09 martie 2020).

Anchetatorii spun că la data de 19 februarie nu exista nicio interdicţie sau obligaţie cu privire la persoanele revenite în România dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, în contextul existenţei epidemiei generate de noul coronavirus.

"Din ancheta epidemiologică efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică rezultă că nu poate fi stabilită sursa infectării acestuia cu noul coronavirus. Prin urmare, nu poate fi reţinută niciuna dintre variantele normative incriminate de art. 352 Cod penal (intenţie pentru alin.1 şi culpă pentru alin.2), întrucât acesta nu a realizat vreo activitate de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, care să aibă ca urmare răspândirea bolii COVID-19", se menţionează în comunicat.

Totodată, PICCJ informează că a fost dispusă clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), în ceea ce priveşte o persoană care are calitatea de consilier parlamentar. Cercetările au stabilit că aceasta nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, iar fapta de a nu transmite de îndată o informaţie privitoare la o posibilă contaminare nu are niciun fel de relevanţă penală în economia cazului de faţă.

"În aceeaşi cauză penală, procurorii au dispus clasarea cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352 Cod penal), faptă presupus comisă de către angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică, în legătură cu transportul senatorului, a membrilor familiei şi unui angajat al biroului senatorial la spital în ziua de 13 martie, întrucât nu a fost încălcată nicio normă sau măsură statuată în acte normative primare sau secundare, privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase. Din investigaţiile epidemiologice nu a rezultat că transportul în condiţiile precizate mai sus a avut ca urmare răspândirea bolii COVID-19", mai precizează procurorii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Ce ar fi vorbit Udrea și Băsescu după condamnare

2 Bă, ești nebun? / Sejur de şapte zile în Mamaia, de trei ori mai scump faţă de unul la Miami

3 Demenții printre noi / O fetiţă de 13 ani din Timişoara, silită să facă sex de filme porno cu ambii părinți ani …

4 Bianca Drăgușanu, mesaje și gesturi vulgare

5 Fost stareţ / Maici din Moldova, mame surogat, purtătoare de copii pe 15-20.000 de euro la clinici din Turcia ş…