Phil Hogan: Revenirea la 'hard border', inevitabilă dacă Marea Britanie părăsește piața unică europeană

Phil Hogan: Revenirea la 'hard border', inevitabilă dacă Marea Britanie părăsește piața unică europeană

Revenirea la așa-numita 'hard border' între Republica Irlanda și Irlanda de Nord pare inevitabilă dacă Marea Britanie părăsește piața unică a Uniunii Europene, a declarat luni comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, irlandezul Phil Hogan, potrivit Reuters.

Provincie britanică, Irlanda de Nord va reprezenta singura graniță terestră între Marea Britanie și Uniunea Europeană după Brexit.

Lideri politici de la Londra, Dublin și Belfast au declarat că vor să evite o 'hard border', care presupune controale vamale și posturi de control frontalier.

Hogan, citat de cotidianul The Irish Independent, a afirmat că, în cazul în care Marea Britanie iese din piața unică europeană, atunci pare inevitabilă instituirea unei 'hard border', care ar implica potențiale controale ale actelor de identitate și tarife vamale.

El și-a exprimat, totuși, speranța că UE va fi capabilă să convingă Londra de necesitatea unei poziții comune privind insula Irlanda, pentru a evita astfel de măsuri și a menține zona de circulație comună între Irlanda și Marea Britanie, zonă creată înainte de 1973, anul aderării celor două țări la UE.

Guvernul premierului britanic Theresa May a promis să lanseze procedura de 'divorț' de UE până la finalul lui martie 2017. Partenerii săi europeni au exclus însă începerea oricăror negocieri înainte de invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care guvernează modalitatea de ieșire a unei țări membre din UE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Data morții lui Putin, prezisă de un medium rus. Mai mult, a descris și modul în care va sfârși

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?