Piaţa românească a fost invadată de produse dezinfectante contrafăcute; este nevoie de o reglementare mai strictă (producător)

Piaţa românească a fost invadată de produse dezinfectante contrafăcute; este nevoie de o reglementare mai strictă (producător)

Piaţa românească a fost invadată de sute de produse dezinfectante contrafăcute, care reprezintă un pericol real pentru cei care le folosesc, iar autorităţile ar trebui să reglementeze mai strict acest sector, pe întregul lanţ comercial, susţin reprezentaţii unui producător din acest domeniu.

Descinderile autorităţilor române din ultimele zile, care au dus la descoperirea unor depozite, produse şi unităţi de producţie ilegale, arată amploarea fenomenului, unul care aduce atingere sănătăţii publice, arată experţii Grande Gloria Production, compania care produce dezinfectanţii Hygienium.

"Sunt produse realizate în principal din alcool, cu concentraţii mult prea mici pentru a fi eficiente, la care se adaugă tot felul de compuşi chimici, printre care şi metanolul, un compus extrem de toxic, şi emoilenţi, iar soluţiile care ies din acest amestec empiric riscă să afecteze sănătatea celor care le folosesc. Aceşti dezinfectanţi contrafăcuţi sunt uşor de identificat după câteva elemente simple - produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienţii în care este stocat şi se usucă mai greu pe mâini. În plus, poate crea senzaţia de încălzire a mâinilor sau poate da iritaţii'', a afirmat Constantin Danciu, director de dezvoltare al companiei.

Experţii dau exemplul unui dezinfectant de mâini, fabricat în Turcia, produs comercializat sub formă de gel pentru mâini, în compoziţia căruia a fost găsită substanţa metanol, în procent de 11,6%, substanţă deosebit de toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi. Produsul prezintă şi abateri de la normele europene de etichetare a produselor chimice, respectiv nu are pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate şi inflamabilitate.

Totodată, produsul nu este prevăzut cu un sistem de închidere de siguranţă pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanţei de către cei mici.

Având în vedere abaterile deosebit de grave de la prevederile Regulamentului european privind produsele biocide, Danish Safety Technology Authority a dispus distrugerea tuturor loturilor şi notificarea ţărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează şi pe piaţa internă a acestora.

Potrivit companiei, în contextul apariţiei pe piaţă a unor astfel de produse periculoase, este nevoie de un efort conjugat al autorităţilor şi producătorilor avizaţi de Ministerul Sănătăţii pentru a pune capăt acestui fenomen.

"Este nevoie de o reglementare mai strictă a acestui sector, pe întregul lanţ comercial, de la producţie la distribuţie şi de înfiinţarea unor laboratoare specializate care să acrediteze produsele dezinfectante'', a adăugat Danciu.

"În România, în prezent, este greu pentru un producător care respectă toate standardele, care obţine autorizarea Ministerului Sănătăţii, să concureze cu producătorii ilegali, care vând la preţuri mici unor clienţi care, din păcate, tratează cu inconştienţă pericolul utilizării acestor produse'', afirmă acesta.

Într-o analiză lansată recent de Frames & Hygienium, experţii afirmau că multe dintre firmele din România ignoră sau tratează superficial pericolul generat de coronavirusul COVID - 19. Astfel s-a ajuns ca numărul companiilor cu cazuri de îmbolnăvire se crească semnificativ, iar pericolul, dincolo de cel sanitar, este ca business-urile să intre în blocaj, cu consecinţe majore pe lanţurile economice.

Potrivit experţilor, în multe firme, în special în zona de IMM-uri, respectarea regulilor de protecţie este, din păcate, facultativă. Dincolo de faptul că nu se poartă măşti sanitare decât în situaţii punctuale, în multe companii sunt probleme şi cu asigurarea măsurilor de dezinfecţie şi protecţie a spaţiilor în care se desfăşoară activităţile economice.

Fără o reglementare concretă şi o implementare optimă a măsurilor de protecţie, multe companii riscă să se confrunte cu stoparea producţiei şi închiderea activităţii, situaţii care pot duce foarte rapid la insolvenţă şi faliment.

"Este de ajuns ca 1-2 angajaţi să se contamineze pentru ca întreg personalul să intre în izolare. Această situaţie poate determina închiderea activităţii, cu consecinţe directe în sănătatea financiară a companiei. Dincolo de efortul salutar al Guvernului, care asigură plata parţială a salariilor pentru angajaţii afectaţi, firmele riscă să ajungă rapid în blocaj financiar'', spun experţii de la Frames.

Cum peste 80% dintre firmele româneşti sunt slab capitalizate şi nu dispun de fonduri pentru situaţii de criză, pericolul de contagiune economică este major.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...