PÎCCJ: Cererea DNA de reținere și arestare a deputatului Cristian Rizea, trimisă ministrului Justiției

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului, Bogdan Licu, a transmis, miercuri, ministrului Justiției cererea DNA în baza căreia să solicite Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Cristian Rizea.

"Prim-adjunctul procurorului general (...) a transmis ministrului Justiției cererea însoțită de referatul cauzei, în baza căreia să solicite Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Rizea Cristian sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție transmis AGERPRES.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului Cristian Rizea, cercetat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro — în total 300.000 euro — pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă-Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", se arată într-un comunicat DNA.

Pentru a ascunde proveniența sumei de 300.000 de euro, primită de deputat ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, adaugă sursa citată.

Rizea este acuzat și că a încercat să influențeze doi martori din dosarul în care era cercetat de procurorii anticorupție.

"În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", arată DNA.

În același dosar, procurorii anticorupție au dispus reținerea pentru 24 de ore a cetățeanului american Lucian Colțea, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale), inculpatul fiind prezentat miercuri la Înalta Curte de casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Aceasta este o morgă din New York. Morții de Covid-19 vor fi îngropați temporar în parcuri. Medic: Va fi mai r…

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 ALERTĂ / Document / PSD dă atacul la o instituție-cheie din stat! Șerban Nicolae și Daniel Zamfir vor să-l scoată …

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă