Pierre Sidos, reprezentant al extremei drepte franceze, admirator al mareşalului Petain, a murit la 93 de ani

Pierre Sidos, reprezentant al extremei drepte franceze, admirator al mareşalului Petain, a murit la 93 de ani

Pierre Sidos, reprezentant de marcă al extremei drepte franceze, naţionalist şi admirator al mareşalului Petain care a ocupat funcţia de şef al statului în Regimul de la Vichy între anii 1940-1944, a murit vineri la vârsta de 93 de ani, transmite sâmbătă AFP, care citează surse concordante.

Fondator al mişcării Jeune Nation şi apoi al mişcării L'Oeuvre française, dizolvată în 2013, Sidos ''a murit la spitalul din Bayeux (vest), înconjurat de cei dragi'', a declarat Yvan Benedetti, care i-a succedat la conducerea formaţiunii L'Oeuvre française înainte ca această mişcare făţiş antisemită să fie dizolvată.

La începuturi, mişcarea L'Oeuvre française a făcut parte din partidul de extremă dreapta Frontul Naţional. La sosirea sa în fruntea FN (devenit Adunarea Naţională) în 2011, Marine Le Pen i-a exclus pe reprezentanţii acestei mişcări, inclusiv pe Benedetti.

Cofondatorul FN, Jean-Marie Le Pen, i-a adus un omagiu pe Twitter lui Sidos. "Moartea lui Pierre Sidos priveşte această mare familie naţională şi patrioată care ne-a slujit şi ghidat (...) salut amintirea sa", a scris tatăl Marinei Le Pen.

Yvan Benedetti a scris pe Twitter că "Franţa pierde unul dintre cei mai buni copii ai săi şi naţionalismul, unul dintre cei mai buni soldaţi!"

Pierre Sidos era fiul lui François Sidos, fost militar care a fost judecat şi executat prin împuşcare în 1946 pentru colaboraţionism.

Admirator al lui Petain şi al generalului Franco, dictator al Spaniei între 1939 şi 1975, el a făcut parte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din miliţiile fasciste ale lui Marcel Bucard şi a fost condamnat după război, împreună cu unul dintre fraţii săi, Jacques.

Amnistiat, Pierre Sidos a fondat în 1949 mişcarea Jeune Nation, care va fi dizolvată în 1958. A creat apoi Partidul Naţionalist, şi acesta interzis, apoi a prezidat din 1968 L'Oeuvre française, deschis antisemită şi al cărei slogan era "Franţa pentru francezi", iar emblema formaţiunii era crucea celtică.

Susţinător al unei Algerii franceze, Pierre Sidos a participat la atentatul din Petit Clamart, o suburbie a Parisului, împotriva generalului De Gaulle. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă asta nu o fi intoxicare ci realitate?

2 VIDEO Figuranții cu bani ne-au făcut de cacao / Artiștii trupei Coldplay, „extrem de afectați” după fluierăturile de la București la adresa tânărului ro…

3 Țara infracțională România / Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

4 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

5 Încep surprizele? / SUA și Ucraina vor semna joi un acord de securitate