Pilonii și petele Guvernului Orban

Pilonii și petele Guvernului Orban

Lista si programul guvernului Orban mi se par decente, cu cateva deloc nesemnificative, chiar inacceptabile lipsuri, in opinia mea. Cat despre momentul investirii, nu ma indoiesc ca el va fi cel mai avantajos pentru Klaus Iohannis si Viorica Dancila, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

In echipa dlui Orban sunt cativa piloni in zone cheie, precum dl Ciuca la Aparare si dl Predoiu la Justitie. Avand in vedere criza majora in care se afla majoritatea sistemelor, ai nevoie de oameni care sa stie exact ce e de facut, nu sa descopere lucruri, institutii si asezarea intrerupatoarelor pe pereti. Si exact aceasta mi se pare, in oglinda, incercarea in alte zone ale echipei.

Nu mi-am ascuns niciodata aprecierea pentru Florin Citu, insa domnia sa a fost performant pana acum ca analist. De-acum nu numai ca va fi la butoane, dar va fi si dintr-o postura cu care nu stiu cat de bine s-a obisnuit, aceea de om politic. Viziunea trebuie sa fie politica, nu contabila.

Exact din aceeasi perspectiva nu stiu cat de inspirata este numirea lui Victor Costache la ministerul Sanatatii. Cand trimiti un medic eminent intr-o pozitie politica manageriala, in acest caz intr-un viespar, risti sa il sacrifici degeaba. Si va amintesc cazul ministrului Achimas Cadariu.

Se poate ca medicii eminenti sa fie manageri/oameni politici slabi, dupa cum un medic mediocru sa fie un manager/om politic exceptional. Si in general asa este, pentru ca excelenta in profesie nu iti prea lasa timp sa exersezi alte abilitati. Ar fi pacat ca si dl Costache sa fie sacrificat degeaba.

Apreciez in mod special faptul ca la Educatie este ministru pentru prima data un profesor din invatamantul preuniversitar (dl Pop nu se pune in categoria profesori, ci exclusiv politruci) care are cele mai mari probleme si cea mai mare nevoie de reforma. Fara un preuniversitar bun nu ai nicio sansa la un invatamant superior bun. Iar profesorii universitari, chiar si cei bine intentionati, nu au inteles si nici nu au fost preocupati de zona preunivesitara.

Ceea ce se intampla la Cultura este ridicol si chiar umilitor pentru PNL. Daca tot ce poate oferi un partid atat mare vine de la OTV, situatia este tragica de-a dreptul. Asa cum, daca n-ar fi data de viitorul ministru stapan peste comoara de la Dezvoltare, explicatia dlui Stefan Ion cu grinda gresita de constructor care a dublat casa ar fi bancul anului. Dar de la un viitor ministru este descalificanta. Ori minte, ori nici macar casa nu i-a iesit.

In ceea ce priveste programul de guvernare, acesta este, intr-adevar, axat pe urgente reparatorii, ceea ce e corect, cu imensa si inacceptabila, din punctul meu de vedere, eludare a reparatiilor din justitie. Ele sunt intr-adevar mentionate ca deziderat in program, dar fara o solutie anume de rezolvare, lasate in zona vaga a bunelor intentii fara solutie concreta, deci bifate.

As vrea sa fie bine inteles, aici nu este vorba de a face o contra-reforma, nu este vorba despre crearea unor noi solutii legislative in regim de urgenta. Nu as fi de acord cu asa ceva. Este vorba strict despre urgenta indubitabila si exclusiva a conformarii la exigentele recomandarilor internationale si ale Raportului MCV, adica un instrument al Comisiei Europene care a devenit parte din Tratatul de aderare.

Pentru a trece un proiect de lege reparatoriu s-a vazut deja ca nu exista majoritate, asumarea de raspundere produce efecte doar daca nu exista o motiune de cenzura. Daca ea trece, guvernul pleaca, reglementarile contrare MCV raman.

OUG este solutia care face instantantanee reparatia ceruta de Raportul MCV. Si dupa ce am adus sistemul in punctul zero dinaintea avariei, atat si nimic mai mult si numai in punctele reclamate de MCV, poate incepe dezbaterea parlamentara pentru modificari facute corect si pe fond, si procedural.

A invoca referendumul din mai mi se pare de-a dreptul cinic. A votat cineva in mai pentru ca modificarile PSD sa nu poata fi anulate urgent, adica pentru sigilarea lor? Va amintesc ca acesta era argumentul Vioricai Dancila pentru a refuza orice discutie privind SS. A votat cineva pentru ca acest guvern sa se comporte fata de Raportul MCV exact asa cum se comporta si PSD, adica sa ignore sau sa abureasca tot ce nu vrea sa faca? Eu nu cred asta.

Cat timp noul guvern va refuza sa se conformeze Raportului MCV IMEDIAT, asa cum textul cere cu exact acest cuvant, cred ca el va ramane pe fond un guvern antieuropean, indiferent cum va incerca sa impacheteze problema. Si sper sa nu se amageasca nimeni cu faptul ca asta nu se va vedea din toate capitalele europene.

Sunt convisa de bunele intentii ale dlui Predoiu, este unul dintre cei care chiar s-au batut in mod sincer in Comisia Iordache, dar chestiunea rezolvarii SS cred ca ii depaseste puterile individuale, fiind o chestiune de vointa politica la nivelul premierului.

In acelasi timp insa, din punctul meu de vedere, felul in care va reusi sa convinga PNL de necesitatea conformarii guvernului la exigentele UE este un test al dlui Predoiu, intern si extern, probabil cel mai greu dintre cele care il asteapta cand va prelua un sistem fumengand si un minister demolat de Tudorel Toader.

Tot inacceptabil lipseste si revenirea urgenta la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, sub pretextul opozitiei ALDE, dar in mod real pentru ca nici primarii PNL nu vor schimbarea sistemului actual.

Cred ca acest cabinet va trece de votul parlamentului pentru ca PSD este avantajat sa intre in Opozitie si sa marcheze in an electoral toate taierile de beneficii pe care guvernul Orban va fi nevoit sa le faca. Deja a inceput scandalul tichetelor de vacanta care, intr-adevar, au fost valoroase si pentru beneficiarii lor, si pentru turismul intern. Chiar daca, in mod cert, erau imorale in raport cu angajatii din mediul privat, care contribuiau prin impozitele lor la acest avantaj al bugetarilor.

ALDE face mici crize de personalitate menite strict sa creasca miza si costul sustinerii. Iar tabara dlui Ponta cred ca a fost serios zdruncinata de reizbucnirea scandalului Colectiv exact in cheia interventiei si asistentei acordata ranitilor, de care au raspuns fostii membri ai cabinetului Ponta.

Nu spun ca acesta a fost scopul pentru care a aparut filmul interventiei de la Colectiv. Chiar nu stiu daca vorbim despre un demers legat de data comemorarii sau de necesitatea crearii majoritatii. Dar stiu sigur cum gandesc oamenii politici si bag mana in foc ca mai ales cei vizati sunt siguri ca au primit un semnal, indiferent daca este sau nu asa.

Mai cred insa ca interesul dlui Iohannis este comun cu al dnei Dancila ca votul de investitura sa aiba loc cat mai aproape de primul tur. Ca dovada, si dl Orban a asteptat cu depunerea listei si a programului pana in ultima zi permisa de calendarul constitutional, dupa ce presedintele a facut desemnarea premierului abia la 4 zile dupa ce incepuse vijelios consultarile, o desemnare care era cunoscuta, de altfel, din momentul caderii guvernului Dancila.

De ce? Pentru ca dl Iohannis are tot interesul sa o aiba adversar in turul al doilea pe dna Dancila, iar dna Dancila stie ca singura sansa de supravietuire politica este sa intre in turul al doilea. Si cu cat agonia dureaza mai mult, cu atat Viorica Dancila se victimizeaza mai mult, cu atat nu se va vorbi decat despre aceasta criza si despre lupta PNL-PSD.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...