Piloții militari bulgari refuză să mai zboare cu avioanele de vânătoare învechite

Piloții militari bulgari refuză să mai zboare cu avioanele de vânătoare învechite

Piloții de vânătoare bulgari au refuzat marți să efectueze zboruri de antrenament pe avioanele de origine sovietică MiG-29, ei reclamând faptul că acestea sunt prea vechi și s-au confruntat cu problemele repetate la aceste aparate de zbor, a declarat ministrul adjunct al apărării Atanas Zaprianov, relatează AFP.

Piloții de la baza aeriană Graf Ignatievo (sud), o instalație militară utilizată de Statele Unite și de NATO unde sunt staționate ultimele șapte aparate de zbor bulgare în stare de funcționare, au invocat un sentiment de 'insecuritate' pentru a explica refuzul lor de a zbura cu acele avioane.

Bulgaria, care dispune de o flotă învechită, a decis în iunie 2016 să cumpere opt avioane de luptă — noi sau folosite — cu o valoare maximă de 770 de milioane de euro. Însă procedura de achiziție stagnează: în timp ce guvernul anterior a optat la începutul anului pentru aeronave noi sudeze de tip Gripen, noul guvern conservator a redeschis procedura de examinare a ofertelor pentru aparate americane F-16 sau europene Eurofighter.

Ministrul bulgar al apărării Krassimir Karakatchanov a cerut modernizarea celor 16 aparate MiG-29 și a celor 20 Su-25 bulgare, toate de concepție sovietică, majoritatea fiind în prezent oprite la sol.

Forțele aeriene bulgare au primit recent zece motoare de MiG-29 second hand. Însă opt dintre ele rămân nefolosite din cauza lacunelor din documentația lor care nu permit să se stabilească anul de fabricație și numărul de ore de zbor ale acestora.

În fața acestor carențe, Bulgaria a decis în februarie 2016 să permită participarea aeronavelor NATO la protecția spațiului său aerian.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...