Pilotul ucrainean care și-a dat viața pentru a salva civili: „A murit ca un erou!“. Ce manevră a făcut

Pilotul ucrainean care și-a dat viața pentru a salva civili: „A murit ca un erou!“. Ce manevră a făcut

Unul dintre cei mai buni ofițeri de aviație din Ucraina a murit ca un erou pe 27 ianuarie în estul țării, după ce avionul său a fost doborât de forțele ruse. După ce a fost lovit, a încercat să îndepărteze aeronava de clădirile rezidențiale din orașul Shabelkivka.

Pilotul a fost ucis de ruși în Donbas FOTO Facebook/299th tactical aviation brigade

Brigada 299 de aviație tactică a anunțat luni, 30 ianuarie, că și-a pierdut unul dintre cei mai buni ofițer i. Este vorba despre maiorul Danilo Murașko, în vârstă de 24 de ani, relatează kyivindependent.com.

Tânărul pilot și-a pierdut viața în timpul unei misiuni de luptă în estul Ucrainei. Avionul său a fost doborât de un avion de vânătoare rusesc.

Conform Brigăzii 299, după ce a fost lovit, Murașko a încercat să îndepărteze aeronav a de clădirile rezidențiale din orașul Shabelkivka, regiunea Donbas. Manevra l-a costat timp și l-a făcut să zboare mai jos, motiv pentru care nu s-a putut ejecta în siguranță. Murașko „a murit ca un erou”, a transmis un oficial militar.

Murașko avea la activ 141 de misiuni de la începutul invaziei ruse în Ucraina. El a distrus aproximativ 70 de vehicule blindate rusești, peste 80 de mașini, aproximativ 30 de rezervoare de combustibil și a ucis aproximativ 600 de soldați ruși. Murașko a primit titlul de Erou al Ucrainei postum.

„Plecăm de la principiul că duşmanul va rezista”

Armata ucraineană a dezminţit luni că trupele ruse avansează lângă orașul Vuhledar, în regiunea Donețk, așa cum susține Moscova.

„Unităţile noastre continuă să avanseze, unele dintre ele instalându-se la est de Vuhledar”, a declarat luni dimineaţa liderul regimului de ocupaţie rus din regiunea Doneţk, Denis Puşilin.

Potrivit lui Puşilin, armata ucraineană s-a retras într-un sector unde se află „un număr mare de clădiri industriale şi clădiri înalte”, ceea ce facilitează operaţiunile defensive. „Plecăm de la principiul că duşmanul va rezista”, a adăugat el.

Totuşi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene însărcinat cu această zonă, Evhen Erin, susține că rușii au eșuat în atacurile lor din împrejurimile Vuhledarului.

Potrivit lui Erin, forţele ucrainene au reuşit să-i respingă pe invadatori cu ajutorul „armelor de foc şi artileriei”.

„Inamicul nu a avut succes şi s-a repliat. Noi nu am pierdut poziţiile noastre”, a subliniat el.

Vuhledar, un oraş minier care număra aproape 15.000 de locuitori înainte de război, este situat la 150 de kilometri sud de Bahmut, un alt punct nevralgic de pe frontul din Donețk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”