Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Pintea: Concedierea asistentei - o problemă internă a spitalului; un raport arată că dezinfecţia în ambulator nu se face foarte bine

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că decizia de concediere a asistentei Mariana Luceanu, care a protestat în urmă cu două luni făcând greva foamei, reprezintă o problemă internă a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, dar a menţionat totodată că se află în curs de finalizare un raport care sesizează probleme privind modul în care se face dezinfecţia în anumite zone din unitate.

"Eu am aflat din presă de această concediere, deşi ştiam că în cursul lunii septembrie asistenta care a făcut greva foamei în faţa spitalului a fost audiată în Comisia de disciplină. Aceasta este o problemă internă a spitalului, eu nu pot să intervin în aceste comisii de disciplină, nici în deciziile pe care comisia le ia. Bineînţeles, este dreptul fiecăruia să conteste, dreptul şi obligaţia mea au fost să verific dacă cele sesizate sunt adevărate", a spus ministrul, la Digi 24.

În acest sens, ministrul a declarat că zilele trecute a primit un draft de raport realizat în urma unor controale efectuate la Spitalul Universitar de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, Corpul de Control al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Corpul de Control al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

"Draftul conţine nişte lucruri pe care le bănuiam, le intuiam, o parte din cele sesizate au fost adevărate. Deci, parţial. Pot să vă spun că sunt chestiuni legate de modul în care se face, de exemplu, dezinfecţia în cabinetele din ambulator. (...) Nu aş vrea să dezvălui din draftul acesta foarte multe lucruri, vom reveni. (...) (Dezinfecţia, n.r.) nu se face foarte bine. Dar aceasta nu este treaba managerului, de exemplu. Este treaba asistentului coordonator, este treaba directorului de îngrijiri. Există chestiuni pe care le vom prezenta atunci când raportul va fi finalizat. Pot să vă mai dau o informaţie din acel raport, vizavi de modul în care au fost utilizaţi banii începând din 2013 pe anumite obiective de investiţii - ne face să credem că ar exista probleme de natură penală. Sunt mai multe aspecte. Eu nu am pus întrebări comisiilor de control, când anume vor termina, pentru că este un control serios, au fost foarte multe sesizări şi vreau ca aceste lucruri să fie foarte clare", a afirmat ea.

Detaliind problemele referitoare la dezinfecţie, ministrul a explicat că "nu se cunosc protocoalele de curăţenie în anumite zone şi nu se aplică întocmai". Ea a adăugat că raportul, care vizează o perioadă mai îndelungată, nu este finalizat, dar că rezultatele ar putea fi prezentate în această lună.

"Am început din 2013, pentru că pe lângă cele sesizate de cei doi asistenţi medicali, noi am verificat şi modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi de către Ministerul Sănătăţii, pentru că, printre altele se discuta de blocul operator. Spitalul Universitar a beneficiat de finanţări masive din partea ministerului pentru acel bloc operator. Eu am vrut să mă conving că aceşti bani au fost cheltuiţi aşa cum trebuie", a precizat Pintea.

Ministrul a adăugat că asistenta a fost audiată în comisia de disciplină, în urma absenţei nemotivate de la locul de muncă. Ea a mai precizat că neregulile sesizate de către asistentă existau în spital de mai mulţi ani.

"Eu nu eram ministru pe vremea respectivă. (...) Au fost trei controale, cu măsuri. (...) Eu nu pot să trimit Corpul de Control în fiecare săptămână la Spitalul Universitar. Am făcut-o de fiecare dată când a fost o sesizare, mai mult sau mai puţin discret. Multe nu s-au confirmat deloc. Atunci când e vorba de răzbunări şi de orgolii între cei care sunt acolo... (...) La Ministerul Sănătăţii (cei care vor să sesizeze nereguli, n.r) au găsit întotdeauna uşi deschise, dar ministerul nu este instrumentul nimănui. Încearcă să îşi facă treaba aşa cum trebuie", a conchis Sorina Pintea.

Asistenta Mariana Luceanu, care a protestat în urmă cu două luni făcând greva foamei la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, afirmă că a fost dată afară de la locul de muncă pentru că a "spus neregulile din spital". În replică, managerul unităţii medicale, Adriana Nica, susţine că asistenta a lipsit de la locul de muncă neîntemeiat în mod repetat. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Un om a murit în Vaslui după ce ambulanța în care se afla a rămas blocată în noroi! Dăncilă: „Guvernul …

2 ALERTĂ Va fi MĂCEL! Mobilizare masivă a românilor din Europa pentru alegeri! Lăcrimezi când vezi că tot ei înc…

3 ALERTĂ L-au săltat deja? Sau e doar antrenament?

4 Important. Care sunt pragurile de prezență care vor indica înfrângerea / victoria lui Dragnea.

5 Cei 3 foști generali DIE din anturajul lui Dragnea. Și firul care duce la Voiculescu. Și la multe altele...

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos