Pisicilor le place muzica ce se potrivește cel mai bine sistemului lor senzorial (studiu)

O echipă de cercetători americani încearcă să stabilească melodiile care le plac cel mai mult pisicilor, știind că ceea ce preferă oamenii nu este neapărat și pe gustul animalelor lor de companie, scrie passionsante.be.

Este evident că piesele create de specialiștii de la Universitatea Wisconsin nu le vor plăcea tuturor felinelor, testele arătând doar că pisicile sunt mai receptive la unele sunete decât la altele. Muzica trebuie să răspundă sistemului senzorial al animalului.

Scopul nu a fost reproducerea sunetelor specifice comunicării, ci cercetătorii s-au inspirat din caracteristicile lor (înălțime, timbru, tempo,etc.) pentru a crea o muzică "felină". Unui număr de circa 50 de pisici le-au fost prezentate două scurte bucăți originale, amestecate cu creații ale lui Bach și Faure, iar realizatorii studiului le-au observat îndeaproape reacțiile — pozitive sau negative: relaxare, mișcare spre difuzoare și mângâiat, fugă, păr din blană ridicat etc.

Rezultatul arată că pisicile prezintă atitudini mult mai favorabile când ascultă muzica "lor" decât atunci când li se pun piese clasice (care pot declanșa uneori o anumită agresivitate, oricum o stare proastă), lucru valabil atât la animalele tinere, cât și la cele mai în vârstă. Observația nu este sistematică, dar oricum aceasta este tendința generală, încheie passionsante.be.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Codruț Bălu, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Emi Pian, șeful clanului Duduianu, executat în stil mafiot de un rival pe o stradă din Capitală

2 Antena 3 l-a „omorât” și pe tatăl interlopului ucis în această dimineață!

3 Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

4 Unde e poliția?! / Filmul și motivul uciderii în Giulești a interlopului Emi Pian, liderul clanului Duduianu. O …

5 Acest cretin este membru PSD și bugetar