Pîslaru, despre majorarea salariilor: Este cumpărare de voturi, precum acordarea de găleți și pui, dar la altă scară

Pîslaru, despre majorarea salariilor: Este cumpărare de voturi, precum acordarea de găleți și pui, dar la altă scară

Intenția parlamentarilor de a aproba majorări salariale înainte de alegeri reprezintă un act iresponsabil, echivalent cu cumpărarea de voturi și cu promisiuni electorale care nu vor putea fi onorate, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

 

El s-a referit la amendamentele aprobate luni de deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă la Ordonanța de Urgență nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar , care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal.

"Riscăm să nu înțelegem un lucru elementar și anume faptul că banii aceștia sunt bani pe care îi dau toți românii pentru a putea să avem o țară guvernată mai bine. Dacă tu iei banii aceștia și îi dai discreționar, cum îți trece ție prin cap, fără niciun fel de analiză, vei avea niște bani care sunt luați din altă parte, adică drumuri mai puține, spre exemplu", a arătat Pîslaru.

El a susținut că o astfel de decizie ar crea inechități pentru celelalte categorii de populație care nu vor beneficia de aceste sume.

"Iar în momentul în care îți asumi discreționar lucrul acesta, fără să te intereseze care este impactul pe care îl poți crea pe buget și fără să te intereseze faptul că, în acest moment, România este o țară stabilă economic și pentru că a avut o politică precaută de cheltuire a banului public, atunci înseamnă că ești iresponsabil. Acesta este cuvântul: iresponsabil. Eu am crezut totuși că în România anului 2016 suntem un pic mai evoluați. Nu mă așteptam ca toți să fie sfinți în campania electorală, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar mă așteptam la un pic de decență. Dar nu s-a învățat nimic, nimic. Acestea sunt gălețile, sunt puii, este exact același lucru la o altă scară. Este cumpărare de voturi în prag de alegeri, prin niște dealuri pe care tu aproape că știi sigur că nu poți să le livrezi", a subliniat ministrul Muncii.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la OUG 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a susținut că aplicarea amendamentelor va avea la un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

"Vor fi între 3 și 4 miliarde de lei în plus cu ceea ce ați făcut dumneavoastră astăzi, de la 1 decembrie 2016. Este vorba de 3-4 miliarde de lei peste cele 2,6 miliarde de lei care este impactul Ordonanței 20. (...) Asta duce la 5-6 miliarde lei creștere masă salarială decisă în anul acesta. Față de 57 miliarde masă salarială, crește practic toată masa salarială din sistem cu încă 5-6 miliarde, numai într-un act. (...) Ca să știm cum stăm și, evident, un premiu Nobel pentru cel care o să facă deficitul pe zona asta", le-a spus Pîslaru deputaților din comisii.

Deputații din cele două comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază''.

Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței".

Totodată, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputații Comisiei de muncă și buget au aprobat și un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a Municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85 % din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat, luni, după ședința parlamentarilor, că acesta este un moment trist pentru România, cu miză electorală, rezultatul fiind "ceva nesustenabil".

"Suntem într-un moment în care poate eu nu am experiența politică să-l interpretez... Este un moment trist pentru România, un moment în care cu miză electorală ne permitem să ne jucăm cu așteptările și credințele oamenilor. Este vorba de sute de mii de oameni care se uită și așteaptă să aibă o viață mai decentă", a spus Pîslaru.

"Aproape mi-am pierdut vocea încercând să explic că discutăm de lucruri serioase, de un impact bugetar la o primă estimare undeva la 3-4 miliarde de lei, adițional peste intenția inițială a Ordonanței 20. Este un act pe care de la început l-am pus sub semnul ilegalității pentru că nu ai voie și nu întâmplător Parlamentul a adoptat legea responsabilității fiscal bugetare care spune că cu 180 de zile înainte de alegeri nu ai voie să modifici salarii, pentru că se știe că asta este o monedă electorală. Nimeni nu va putea spune că ne-am trezit brusc interesele pentru salarizarea din sectorul public atâta timp cât partidele, mai ales cele care au rămas în sală, au avut tot timpul să facă aceste modificări ani de zile", a adăugat ministrul.

Pîslaru a subliniat că discuțiile purtate pe proiectul de act normativ nu au avut resursa bugetară.

"Discutăm despre 15% medie creștere adițională în educație, undeva în medie 15% creștere la sănătate, deblocarea sporurilor la nivelul actual în plată, plus agenții care și-au pus salarizarea lor în mod special în această lege care nu are de a face cu agențiile. (...) Ce am spus noi ca Guvern este că anul ăsta facem ce putem, de fiecare dată am spus că nu putem să facem tot, tot ce ar trebui să facem, dar am recunoscut problemele și am spus așa: vă dăm o perspectivă de 4-5 ani pentru a rezolva lucrurile care au fost ținute sub preș și ați primit numai promisiuni electorale. Ei bine nimic nu s-a învățat, nu am învățat nimic din lecțiile trecutului. Suntem în aceeași situație de pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare. Nu este aceasta modalitatea în care faci propunerile. Nimeni nu avea din zona emitenților de propuneri niciun fel de impact bugetar'', a adăugat el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”