Pistoale şi măşti la aniversarea armistiţiului între cele două Corei

Pistoale şi măşti la aniversarea armistiţiului între cele două Corei

Cele două Corei au aniversat luni separat împlinirea a 67 de ani de la armistiţiul încheiat în 1953: la Phenian, liderul Kim Jong Un a fost înconjurat de generali care şi-au agitat pistoalele, la Seul a avut loc o ceremonie cu respectarea măsurilor impuse de epidemia de COVID-19, potrivit AFP.

Încetarea focului din 1953 a marcat totodată începutul separării între cele două ţări şi a milioanelor de familii de o parte şi de alta a Zonei Demilitarizate.

La Phenian, capitala Coreei de Nord, Kim Jong Un a distribuit pistoale comemorative la zeci de generali şi ofiţeri care i-au jurat credinţă, a anunţat media oficială nord-coreeană.

În fotografii, ofiţerii apar în rânduri strânse şi fără măşti de protecţie, în pofida semnalării în cursul weekendului a primului caz de COVID-19 în Coreea de Nord. Autorităţile acestei ţări izolate au asigurat timp de câteva luni că au reuşit să se ţină la distanţă de pandemie.

La Seul, capital Coreei de Sud, zeci de veterani, purtând mască şi păstrând distanţarea fizică, au participat la o ceremonie care le-a omagiat eforturile, intitulată "Zile de glorie".

Pe un ecran mare au fost proiectate imagini cu reconstituirea conflictului, pe alocuri fiind intercalate interviuri cu veterani străini şi mesaje de sprijin din partea actualilor lideri ai unor ţări care au susţinut Sudul în timpul conflictului, între care preşedinţii american Donald Trump şi francez Emmanuel Macron.

Declanşat în 25 iunie 1950 când Nordul comunist a invadat Sudul, susţinut de SUA, războiul a făcut mai multe milioane de morţi. Bunicul lui Kim Jong Un şi lider nord-coreean la vremea respectivă Kim Ir-Sen dorea să reunifice atunci cu forţa peninsula divizată de Uniunea Sovietică şi SUA la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Forţele Nordului erau susţinute de China şi URSS împotriva forţelor Sudului şi a unei coaliţii a ONU, condusă de SUA. Încetarea focului a fost declarată la 27 iulie 1953, dar nu a fost urmată niciodată de semnarea unui tratat de pace real.

La Phenian, Războiul Coreei, numit şi "Gloriosul Război de Eliberare a Patriei", este considerat o victorie.

De atunci Coreea de Nord şi-a creat un arsenal nuclear, necesar - potrivit ei - pentru a descuraja o invazie americană, dar care i-a atras un val de sancţiuni internaţionale, notează AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ministrul Energiei, despre noul ordin ANRE: Omul nu se mai înghesuie la ghișeu, îi vine acasă factura pe ianua…

2 Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 d…

3 Un agent de la Penitenciarul Rahova, prins în flagrant de DNA când lua 10.000 de euro mită. În schimb, trebuia…

4 Activistul de mediu Daniel Bodnar a suferit un grav accident rutier. Medicii spun că nu-şi poate simţi picioar…

5 Ultimul moștenitor al tronului Imperiului Otoman a murit la 90 de ani