Plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar acordate IMM-urilor (proiect)

Plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar acordate IMM-urilor (proiect)

Statul intenţionează să pună la dispoziţia instituţiilor financiare nebancare, înscrise în Registrul Special la BNR, plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar acordate IMM-urilor pentru achiziţionarea de echipamente şi utilaje noi sau second-hand.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă privind programul IMM Leasing , publicat de Ministerul Finanţelor Publice, instituţia va garanta, prin FNGCIMM, în numele şi contul statului, maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente, pentru achiziţia de echipamente IT şi tehnologia informaţiei în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar şi maximum 60% pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar.

Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi este de 5 milioane de lei. Durata maximă a perioadei de leasing este de 72 de luni, cu posibilitatea acordării de perioade de graţie cu durata cuprinsă între 3 şi 12 luni. Avansul achitat de utilizator este de maximum 20% din valoarea de achiziţie a bunului finanţat, exclusiv TVA. Valoarea reziduală este cuprinsă între 1% şi maximum 20% din valoarea de achiziţie a bunului finanţat exclusiv TVA şi poate fi achitată la încheierea perioadei de leasing sau poate fi inclusă în rate, pe parcursul derulării contractului.

"Programul va contribui la : crearea unui cadru favorabil pentru valorificarea posibilităţilor actuale de dezvoltare economică a României şi de stimulare a mediului de afaceri, prin dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi prin îmbunătăţirea accesului acestora la finanţare prin utilizarea facilităţilor de tip leasing financiar; menţinerea activităţii şi creşterea competitivităţii IMM-urilor dar şi menţinerea şi crearea de locuri de muncă, prin suplinirea nevoilor acestora de lichiditate în vederea desfăşurării activităţii; continuarea finanţării activităţii şi plăţii obligaţiilor datorate de IMM-uri către bugetul general consolidat", se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Totodată, iniţiatorii arată că implementarea Programului IMM Leasing de echipamente şi utilaje va contribui la diminuarea reticenţei finanţatorilor de a credita sectorul IMM şi în mod special start-up-urile, având în vedere riscurile ridicate asociate activităţii de finanţare a acestui sector derivate din ratele ridicate de eşec, capitalizarea redusă şi vulnerabilitatea la riscurile pieţei.

"În condiţiile în care un astfel de program de garantare nu ar fi implementat, având în vedere costurile de garantare practicate în condiţiile pieţei şi lipsa deductibilităţii integrale a provizioanelor, avantaj specific garanţiilor de stat, societăţile de leasing financiar nu ar fi încurajate să susţină sectorul IMM prin accesarea acestui tip de finanţare. Având în vedere contextul nefavorabil economic determinat de pandemia COVID 19, pentru atingerea obiectivului de susţinere a accesului IMM-urilor la finanţare precum şi pentru a stimula competiţia în sectorul financiar nebancar, cu efecte benefice pentru IMM-uri, în sensul reducerii costurilor de finanţare, se impune reglementarea în regim de urgenţă a unor măsuri al căror obiectiv constă în facilitarea intervenţiei statului prin acordarea de sprijin IMM-urilor pentru achizitia de echipamente IT si tehnologia informaţiei precum şi pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar", se mai arată în documentul citat.

Potrivit sursei citate, circa 99,7% dintre companiile din România sunt întreprinderi mici şi mijlocii care contribuie cu aproximativ 60% la Produsul Intern Brut şi angajează 66% din forţa de muncă.

"Conform Cartei Albe a IMM-urilor din România, ediţia 2019, printre principalele oportunităţi de dezvoltare a acestui sector, remarcăm: folosirea de noi tehnologii are o pondere de circa 50%, circa 57,82% pentru asimilarea de noi produse, iar un procent de cca 35,31% îl reprezintă penetrarea pe noi pieţe interne si internaţionale. Totodată, conform aceleiaşi surse, principale modalităţi de finanţare a activităţilor economice ale acestui sector sunt: autofinanţarea de circa 69,54%, credite bancare de circa 25,88%, credite furnizor de circa 24,93%, iar finanţările de tip leasing deţin o pondere de 13,34%", se menţionează în notă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...