Plan de relansare: Guvernul a planificat investiţii de 12,48 miliarde de euro în sistemul energetic până în 2025

Plan de relansare: Guvernul a planificat investiţii de 12,48 miliarde de euro în sistemul energetic până în 2025

Valoarea investiţiilor programate în Sistemul Energetic Naţional pentru perioada 2020 - 2025 este estimată la 12,48 miliarde de euro, potrivit Planului naţional de investiţii şi relansare economică , dat publicităţii miercuri.

Pentru energia verde, sunt planificate investiţii de 4,6 miliarde de lei în parcuri eoliene onshore (300 MW) şi offshore (300 de MW), precum şi noi capacităţi de producţie hidro (Retezat, Vidraru, Mărişelu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.), în valoare de 1,6 miliarde de lei.

De asemenea, investiţiile strategice ale Romgaz se ridică la de 15,69 miliarde de lei, în centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia), dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia şi Trident de la Marea Neagră, fabrică de metanol (greenfield), noi capacităţi energetice în parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galaţi etc.).

În următorii cinci ani, planul de restructurare şi decarbonare al Complexului Energetic Oltenia S.A este în valoare de 7,2 miliarde de lei.

O altă prioritate de investiţii este creşterea capacităţii de producţie a energiei electrice pe bază nucleară cu cel puţin o unitate până în 2030 şi prelungirea duratei de operare a Unităţii 1 cu încă 30 de ani, însă aici nu este precizată nicio sumă.

Pentru creşterea capacităţii liniilor de transport a energiei electrice şi de interconexiune transfrontalieră se vor investi circa 4,6 miliarde de lei.

De asemenea, investiţiile în sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi pentru interconectarea cu sistemul internaţional de transport se vor ridica la 9 miliarde de lei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Cum a eliminat o capră din Ucraina 40 de soldați ruși

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie