Plângerea privind accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății a ajuns la DIICOT

Plângerea privind accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății a ajuns la DIICOT

DIICOT a primit plângerea legată de accesarea Registrului Electronic de Vaccinări cu parola Ministerului Sănătății, potrivit surselor G4Media.ro.

Corpul de control al premierului a sesizat în 9 aprilie Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Controlul Corpului de control a vizat modul în care a fost accesat Registrul Electronic Național de Vaccinări, baza de date la care a avut acces Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu și pe care a făcut-o publică pe site-ul guvernamental data.gov.ro, la începutul lunii martie.

Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă, preciza Guvernul într-un comunicat.

Conform sursei citate, regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese.

Ministerul Sănătății a precizat că baza de date din Registrul Electronic de Vaccinări nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică și orice informație publică poate fi accesată de către orice persoană, fără a justifica un interes.

„Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară. În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil”, a subliniat Ministerul Sănătății.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”