Planul „muniție pentru Ucraina“, șansa pe care România n-are voie s-o rateze

Planul „muniție pentru Ucraina“, șansa pe care România n-are voie s-o rateze

Responsabilii europeni au un plan de relansare a producției de muniții grele, iar România trebuie să se integreze în program cu mai multe filiale Romarm, dar și cu ajutorul unor companii private, atrag atenția experții militari.

Plan de relansare a producției de muniții grele / Foto: Arhivă

În contextul războiului din Ucraina, Comisia Europeană (CE) vrea să relanseze industria continentală de muniții grele și va prezenta statelor membre un plan de acțiune în acest sens. Industria românească de armament nu poate rata această șansă de relansare, atrag atenția experții militari.

Refacerea stocurilor din țările europene

Concret, Comisia Europeană a trasat coordonatele acestui program care va dura șapte ani, în care industria de apărare europeană ar trebui să asigure nu numai furnizarea de muniții către Ucraina, ci și reaprovizionarea stocurilor țărilor europene, arată „Der Spiegel“.

În mare, programul pus la punct de CE merge pe trei direcții. Primul pilon prevede o creștere imediată a aprovizionării cu muniție, în special cu obuze de artilerie de 155 milimetri, către Ucraina . Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, va propune în curând un pachet de sprijin suplimentar pentru Kiev în valoare de 1 miliard de euro pentru furnizarea de muniție, în principal lovituri de 155 mm. Acest ajutor suplimentar se adaugă celor 2 miliarde de euro alocate deja de UE pentru Ucraina. Apoi, planul prevede achiziția în comun de muniție de 155 milimetri de către Agenția Europeană de Apărare (EDA) pentru a umple golurile din stocurile țărilor UE și pentru a asigura aprovizionarea Ucrainei pe termen lung. În fine, cel de-al treilea pilon este destinat să asigure creșterea pe termen lung a capacităților europene de producție de muniție în urma schimbării radicale a situației de securitate.

CE mai susține că numai prin achiziții masive comune de muniții „se oferă industriei un semnal clar al cererii“, arată Spiegel. Potrivit Comisiei, numai dacă industria este sigură că există o astfel de cerere va fi dispusă să-și majoreze capacitățile de producție pe termen lung.

Pulberi explozive preluate din UE

Expertul militar Aurel Cazacu atrage atenția că industria românească de armament nu are voie să rateze această oportunitate. „Acest program de creștere a producției de muniții grele de 155 milimetri vine ca un balon de oxigen pentru filialele Romarm și nu numai, dar avem o problemă, cea a lipsei unei capacități de producție a pulberilor explozive. Totuși, cred eu, această problemă poate fi rezolvată foarte ușor la nivel UE dacă le explicăm responsabililor europeni că putem produce muniție de 155 milimetri dacă ni se furnizează pentru o perioadă acele pulberi explozive. Și cred că nu ar fi probleme dacă ne-am face înțeleși că noi și Polonia suntem frontiera estică a UE și NATO și, la o adică, de pe teritoriile noastre se va apăra lumea civilizată. Sigur, în paralel trebuie să demarăm de urgență procesul de achiziționare a unei capacități de producție pentru aceste pulberi, iar investiția nu este una care să blocheze bugetele. O astfel de linie de producție poate fi achiziționată cu 100 de milioane de euro, bani care se alocă eșalonat, în trei ani“, spune Aurel Cazacu.

Cine va fabrica de fapt obuzele

Acesta a explicat și ce filiale ale Romarm se pot implica în producția de obuze de calibru NATO. „Va fi vorba de un efort comun. Componente s-ar putea realiza în mai multe capacități de producția ale Romarm. Vorbim de Uzina Mecanică Mija, Carfil Brașov, Tohan, Uzina de Produse Speciale Dragomirești, dar și de Uzina Mecanică Plopeni. Mai trebuie spus că unele astfel de componente ar putea fi comandate la companii private și avem astfel de entități de producție foarte competente. Oricum, repet, industria românească de armament nu trebuie să rateze această șansă pentru că acum cererea de muniții de calibru mare este de cel puțin 10 ori mai mare decât înainte de războiul din Ucraina“, a subliniat în încheiere Aurel Cazacu.

Conform unor surse apropiate industriei românești de armament, montajul final al proiectilelor de 155 milimetri s-ar putea realiza la filialele Romarm specializate în producție de muniții. Vorbim de Uzina Mecanică Plopeni, Carfil Brașov, Tohan și Uzina de Produse Speciale Dragomirești. Lucru foarte important, în România există și poligoane pentru testarea acestui tip de muniție, dotări care sunt mai greu de întâlnit prin Europa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...