Platforma România 100 a lui Cioloș cere clarificări în privința burselor pentru medicii rezidenți

Platforma România 100 a lui Cioloș cere clarificări în privința burselor pentru medicii rezidenți

Platforma România 100, înființată de Dacian Cioloș, cere clarificări miniștrilor Sănătății și Muncii pentru situația semnalată de mai mulți medici rezidenți, care au fost anunțați că începând cu 1 iulie 2017 - odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării - nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei, și precizează că, în acest moment, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există baza legală pentru acordarea acestei burse.

 

Potrivit paginii oficiale a Platformei România 100, coaliția majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, articolul 18 din Ordonanța de Urgență nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea că "medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei".

Totodată, atenționează Platforma România 100, articolul 38 din Legea salarizării reglementează menținerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor însă bursa rezidenților nu este însă venit asimilat salariului.

"Dacă este o eroare, aceasta trebuie corectată de urgență. PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija față de medici și cu faptul că aceștia trebuie să rămână în țară, dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare, ci proasta guvernare, atunci este încă un semn al incompetenței acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate și pentru România", declară Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și membru fondator al Platformei România 100, potrivit sursei citate.

Platforma România 100 menționează că în sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenți, potrivit datelor Ministerului Sănătății. De asemenea, sondajele arată ca aproximativ 85% dintre absolvenții de medicină vor să își caute de muncă în străinătate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă