Plenul CSM a admis cererea asociațiilor de magistrați de amânare a procedurii de numire a directorului INM

Plenul CSM a admis cererea asociațiilor de magistrați de amânare a procedurii de numire a directorului INM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, marți, cererea asociațiilor de magistrați privind amânarea procedurii de numire a directorului Institutului Național al Magistraturii (INM), stabilind reluarea acesteia în ianuarie 2017.

"Nu putem să facem astăzi procedura de numire în funcție pentru că, la punctul premergător luării în discuție a candidaților și a proiectelor, am luat în discuție solicitarea UNJR și AMR de amânare până în ianuarie 2017. Cu majoritate de voturi, s-a amânat discutarea procedurii", a informat președintele CSM, Mircea Aron.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a explicat pentru AGERPRES că asociația a cerut amânarea procedurii pentru a se evita un eventual conflict de interese.

"Am solicitat amânarea în momentul în care am aflat că domnul Horațius Dumbravă și-a depus candidatura pentru această funcție și am cerut amânarea pentru a lăsa noul CSM să se pronunțe pe această procedură din două considerente: întâi pentru a evita conflictul de interese, care cel puțin la nivel aparent este între candidatura domnului Horațius Dumbravă, el urmând a fi numit, dacă este cazul, de către foștii săi colegi, iar pe de altă parte este o funcție importantă în sistemul judiciar și este mai bine ca noul CSM să-și asume și numirea în această funcție și gestionarea acestei proceduri", a declarat Gârbovan.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii urmează să își înceapă activitatea pe 7 ianuarie 2017.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au cerut, pe 25 octombrie, amânarea procedurii de numire în funcțiile de la INM care ar fi fost vizate de judecătorii Horațius Dumbravă și Cristi Dănileț.

"În urma vehiculării în presă a faptului că membrii CSM Horațius Dumbravă și Cristi Danileț vor candida pentru ocuparea funcției de director al INM, respectiv pentru aceea de formator cu normă întreagă la disciplină etică și deontologie profesională în cadrul INM, UNJR și AMR solicită prin prezenta amânarea procedurii de numire în funcțiile menționate, până la instalarea în funcție a noului CSM. Dat fiind că mandatul actualului CSM se va încheia în câteva luni, este imperativ ca asemenea decizii privind buna funcționare a Institutului Național al Magistraturii, instituție ce asigură pregătirea profesională a magistraților, să fie luate de către următorul consiliu", se preciza într-un comunicat al celor două asociații de magistrați transmis AGERPRES.

UNJR și AMR le reaminteau celor doi membri ai CSM că la începutul mandatului și-au asumat un standard propriu de integritate publică, printr-o declarație a cărei inițiatori și susținători publici au fost.

"Prin respectiva declarație, cei doi membri CSM și-au asumat față de corpul magistraților obligația de a nu candida, pe întreaga durată a exercitării mandatului, pentru promovarea în funcții de execuție în cadrul instanțelor/parchetelor și de a nu se delega, detașa sau transfera de la instanța/parchetul de la care a fost ales membru CSM; de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru numirea în orice fel de funcții de conducere la instanțe/parchete și de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru promovarea în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție", se mai menționa în comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență