PMB: Mai multe școli și spitale au conturile blocate de ELCEN; Firea cere sprijinul premierului în rezolvarea situației

PMB: Mai multe școli și spitale au conturile blocate de ELCEN; Firea cere sprijinul premierului în rezolvarea situației

Primarul general, Gabriela Firea, cere sprijin premierului Dacian Cioloș pentru a rezolva situația referitoare la sistemul de termoficare al Capitalei, în contextul blocării conturilor de către ELCEN în cazul unor spitale, școli, unități militare și asociații de proprietari din București.

"Primarul general, Gabriela Firea, cere sprijin premierului Dacian Cioloș pentru a rezolva situația cu care se confruntă sistemul de termoficare al Capitalei, după ce mai multe instituții — școli, grădinițe, spitale și asociații de proprietari—, care au o relație directă contractuală cu RADET, sunt obligate să livreze sumele datorate regiei autonome în contul executorului judecătoresc, ulterior banii ajungând la ELCEN. Este vorba despre spitalul Elias, Institutul de Boli Infecțioase Victor Babeș, Universitatea București, școli, unități militare racordate la rețeaua de termoficare, care au conturile blocate. Această decizie a venit în urma unui raport al primului-ministru, care a decis acest lucru", a precizat PMB, într-un comunicat.

Gabriela Firea a apreciat că este vorba despre o "decizie mult prea drastică", având în vedere că peste 1,4 milioane de bucureșteni, precum și instituții de interes public sunt direct afectate.

"Ani de zile nimeni nu s-a implicat pentru rezolvarea problemei în mod real, iar acum au luat o decizie foarte drastică. Normal era să ne întâlnim. ROMGAZ, ELCEN, RADET să intre într-un dialog constructiv, așa cum am făcut eu săptămâna trecută și cu reprezentanții primăriei pe acest nou mandat, să dialogăm cu toate entitățile. M-am întâlnit cu ministrul Energiei, cu reprezentanții ELCEN, cu reprezentanții RADET, am deblocat o primă sumă de 10 milioane de euro", a declarat edilul-șef.

Firea a mai precizat că fostul primar general interimar Răzvan Sava nu a plătit subvențiile către RADET din luna martie.

"Îmi pun și eu întrebarea de ce? Iar Guvernul tehnocrat, prin Corpul de control, decide astfel de măsuri drastice pe care să le resimtă cetățenii. De ce nu s-a așteptat un dialog, o discuție cu toți cei implicați?", a întrebat Firea.

Primarul Capitalei a făcut un apel la premierul Cioloș, solicitând inițierea unui dialog între instituțiile statului, astfel încât serviciile publice furnizate bucureștenilor să nu fie afectate.

PMB a mai precizat că Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, datora ROMGAZ la finele anului trecut peste 389 milioane de lei, pentru gazele livrate și neplătite.

În ceea ce privește datoriile RADET către ELCEN, Gabriela Firea a adăugat că subvenția datorată RADET încă din lună martie de către Municipalitate a fost plătită.

"Este foarte bizar ce se întâmplă, vineri, personal, am semnat toate documentele necesare astfel încât cele 10 milioane de euro să ajungă în conturile ELCEN și de acolo 3,5 milioane de euro să meargă la RADET pentru reparațiile necesare pregătirii anotimpului rece și 6,5 milioane euro să rămână la ELCEN, în contul datoriei RADET", a precizat Firea.

Primarul general a anunțat, de asemenea, că RADET va convoca de urgență Consiliul de Administrație și va face toate demersurile juridice pentru a debloca situația creată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro