PMB: S-a demarat procedura de achiziție a studiului de fezabilitate pentru realizarea pistelor de biciclete pe 100 km

PMB: S-a demarat procedura de achiziție a studiului de fezabilitate pentru realizarea pistelor de biciclete pe 100 km

Municipalitatea bucureșteană a demarat procedura de achiziție a studiului de fezabilitate pentru realizarea pistelor de biciclete pe o suprafață de 100 de kilometri.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, primarul general Gabriela Firea le-a solicitat direcțiilor de specialitate din cadrul PMB accelerarea demersurilor pentru implementarea sistemului de transport alternativ în Capitală.

"Ne dorim ca mersul cu bicicleta să devină un mijloc de transport uzual în Capitală. Printre demersurile pe care Municipalitatea le întreprinde în această perioadă se numără și demararea procedurii de achiziție a studiului de fezabilitate pentru realizarea unei rețele de piste de biciclete pe o suprafață de 100 km, printr-o convenție încheiată cu Ministerul Mediului și prin care se alocă 10 milioane de euro pentru realizarea acestui obiectiv. Intenția PMB este de a acoperi axele Nord-Sud și Est-Vest. Totodată, intenționam să încheiem o serie de parteneriate cu facultățile, instituțiile publice și companiile private pentru a putea instala cât mai multe rasteluri de biciclete, astfel încât să creăm condiții pentru cei care doresc să meargă cu bicicletă la serviciu", a afirmat Firea, citată în comunicat.

Potrivit primarului general, în bugetul de anul acesta al PMB există aprobați indicatorii economici în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), în valoare totală de 73 milioane de euro, pentru proiectul realizării de piste de biciclete și amenajări conexe, din care anul acesta au fost alocați 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obținerea unei finanțări nerambursabile din partea UE.

Conform comunicatului PMB, în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 — 2030 este prevăzută realizarea: infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste și locuri de parcare), precum și extinderea sistemului de închiriere biciclete (bike-sharing); noi zone cu prioritate pentru pietoni și bicicliști în centrul orașului, concomitent cu modernizarea spațiului urban public și îmbunătățirea condițiilor de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusă.

Concret, potrivit Primăriei, prin PMUD se propune realizarea unei rețele de 250 km piste de biciclete, cu 12 proiecte prioritare de 60 km ce urmează a fi implementate pe termen scurt. Valoarea totală estimativă pentru cei 250 km de piste pentru biciclete este de 50 milioane euro.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană aprobat în 2016 de CGMB propune și el realizarea unui traseu cu prioritate pentru pietoni și bicicliști. În total, PIDU propune amenajarea a 42 km de piste pentru bicicliști, se mai arată în comunicatul PMB.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...