PNL, după întâlnirea cu Cioloș: Exercițiul democratic ar avea de suferit prin menținerea unui tur de scrutin

PNL, după întâlnirea cu Cioloș: Exercițiul democratic ar avea de suferit prin menținerea unui tur de scrutin

UPDATE ORA 12.22 Liberalii fac apel către celelalte formațiuni politice să susțină alegerea primarilor în două tururi de scrutin și să accepte modificarea legislației prin OUG în acest sens, afirmând că prin menținerea unui singur tur exercițiul democratic ar avea de suferit. 

Potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES, delegația PNL a insistat la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș asupra faptului că menținerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimității și reprezentativității viitorilor aleși, iar exercițiul democratic ar avea de suferit.

"PNL reiterează apelul adresat celorlalte formațiuni politice de a respecta principiul democratic al majorității în alegerea primarilor și de a accepta modificarea legislației electorale prin ordonanță de urgență cât mai repede cu putință", se arată în comunicatul citat.

Delegația PNL, formată din copreședintele Vasile Blaga, prim-vicepreședinții Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur și secretarul general Ilie Bolojan, i-a prezentat prim-ministrului argumentele pentru modificarea legislației electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Ludovic Orban a declarat pentru AGERPRES că delegația PNL i-a prezentat premierului Cioloș punctul de vedere cunoscut în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi de scrutin, motivând că este în interesul democrației și al asigurării unei legitimități sporite pentru aleșii locali.
ORA 10.16 Delegația PNL, la consultări cu premierul pe tema modificării legislației electorale

O delegație a PNL, condusă de copreședintele Vasile Blaga, s-a prezentat, luni, la Vila Lac 1, la consultările cu premierul Dacian Cioloș pe tema modificării legislației electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Din delegația anunțată a liberalilor mai fac parte prim-vicepreședinții Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Gheorghe Flutur și secretarul general al partidului, Ilie Bolojan.

Pe 18 ianuarie, liberalii au anunțat că îi vor înainta premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Inițial, Cioloș a respins o astfel de modificare. Ulterior, el a anunțat că va avea discuții cu partidele în privința modificării legislației electorale.

Liberalii au transmis și o scrisoare Avocatului Poporului în care cereau sesizarea CCR în privința excepției de neconstituționalitate privind legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu susținea săptămâna trecută că varianta unei ordonanțe de urgență pe tema modificării legislației privind alegerea primarilor este cea mai bună soluție.

În cursul zilei de luni, premierul Dacian Cioloș urmează să aibă consultări și cu celelalte partide parlamentare PSD, UNPR, ALDE, UDMR și cu Grupul minorităților naționale. La discuțiile pe tema modificării legii electorale au fost invitate și formațiunile cu reprezentare în Parlament MP, PND și PSRO.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

4 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

5 Foarte interesante amănunte!