PNL răspunde PSD pe tema suspendării temporare a exporturilor cerealelor ucrainene: Petre Daea să se preocupe de această problemă, nu alt minister

PNL răspunde PSD pe tema suspendării temporare a exporturilor cerealelor ucrainene: Petre Daea să se preocupe de această problemă, nu alt minister

Purtătorul de cuvânt al PNL a reacționat pentru „Adevărul” la cererea PSD de a suspenda temporar exporturile cerealelor ucrainene pe piața din România. Ionuț Stroe susține că ministrul Daea trebuie să se ocupe de această problemă, nu Ministerul Afacerilor Externe.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL FOTO: Facebook

De asemenea, Ionuț Stroe a precizat că în cazul Poloniei miniștrii Agriculturii au fost cei care au negociat și agreat suspendarea importului cerealelor ucrainene.

„Amintim că în cazul Poloniei, la care face PSD referire, miniștrii Agriculturii dintre cele două state au negociat și agreat suspendarea importului cerealelor ucrainene, deci dl. Petre Daea trebuie să se preocupe de această temă, nu vreun alt minister. PNL este foarte preocupat de soarta fermierilor români și suntem deschiși la toate soluțiile care să vină în sprijinul lor, acesta fiind și motivul pentru care premierul Ciucă l-a chemat la numeroase discuții pe ministrul Agriculturii pe această temă”, a precizat acesta pentru „Adevărul”.

PSD cere suspendarea temporară a exporturilor cerealelor ucrainene

PSD solicită MAE, printr-un comunicat de presă, să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile ucrainene pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața din România, după modelul aplicat în Polonia.

Cu toate acestea, se specifică că PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealele din această țară către alte state terțe din Uniunea Europeană, dar și către rutele comerciale din Marea Neagră.

„Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană”, se arată în comunicatul de presă transmis de PSD.

„Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE”, arată sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani