PNL vrea comasarea alegerilor. Primul pas: grup de lucru care să pregătească mai multe scenarii

PNL vrea comasarea alegerilor. Primul pas: grup de lucru care să pregătească mai multe scenarii

Nicolae Ciucă, premier al României, a anunțat că în PNL e format un grup de lucru care să pregătească mai multe scenarii privind comasarea alegerilor, care să fie apoi negociate cu PSD, pentru a fi diminuat numărul de teste electorale din 2024.

„Este o propunere pe care am discutat-o în şedinţa de astăzi şi am decis ca la nivelul specialiştilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură şi decizie, ţinând cont că din sondaje într-o proporţie majoritară cetăţenii îşi doresc reducerea numărului de alegeri. Dacă ne uităm, anul viitor există patru runde de alegeri. Din experienţa anilor anteriori putem să desluşim cât se poate de simplu că practic activitatea concretă guvernamentală, administrativă centrală şi locală va fi ocupată cu realizarea alegerilor. Ca atare, dacă există posiblitatea legală ca numărul alegerilor să fie redus vom veni cu o propunere, vom discuta în coaliţie. Dacă nu se va găsi o soluţie vom derula patru rânduri de alegeri”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul BPN al PNL de joi, întrebat despre subiect.

Ulterior, Nicolae Ciucă a precizat că nu e vorba doar de comasarea localelor cu parlamentarele, ci iau în calcul și alte variante. „Există mai multe posibilități, scenarii. Fiecare va fi analizat și forma cea mai ușorară va fi implementată”. 

Conducerea PNL a decis joi constituirea unui grup de lucru care sa analizeze opţiunea comasăriimai multor tipueri de alegeri. 

Argumentele din culise

„Liberalii își bazează ideea de comasare a alegerilor pe: 1. Contextul regional complicat pentru a ține tot anul 2024 ocupat cu campanii electorale. 2. Reducerea cheltuielilor cu patru tipuri de alegeri 3. Sondajele interne, care arată că: 67% dintre cetățeni susțin comasarea, în timp ce 30% nu susțin această variantă. 64% dintre cetățeni nu consideră că vor avea dificultăți la vot din cauza numărului mai mare de buletine de vot în cazul unor alegeri comasate, în timp ce 32% consideră că ar putea avea dificultăți. Într-o alta cercetare, cifra celor care spun că nu ar fi încurcați sau confuzați de 6 buletine de vot se ridica chiar la 70 la suta”, susțin surse din PNL. 

Însă pentru comasare sunt mai multe piedici. În 2012 s-a mai încercat o comasare a localelor cu parlamentare, dar CCR s-a opus acestui lucru. De asemenea, comasarea alegerilor europarlamentare cu localele, iar sunt o problemă, pentru că ar însemna diminuarea mandatelor aleșilor locali cu aproape patru luni. 

În 2020, Parlamentul a distorsionat mandatul aleșilor locali, când l-a prelungit pentru 3 luni. Dacă era păstrată perioada de alegeri, fără prelungirea mandatelor, atunci era mult mai ușoară această strategie a comasării europarlamentarelor cu localele, fiind vorba de doar câteva zile diferență.

Pe de altă parte, unii parteneri din Coaliție s-au pronunțat pentru anticipate. Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, afirma la începutul lunii martie, că, dacă ar decide singur, ar opta pentru alegeri anticipate, pentru că 2024 este un an de „stagnare” şi este necesară o majoritate stabilă la guvernare. Însă liberalii s-au decis să nu susțină varianta anticipatelor, variantă îmbrățișată și de PSD în prezent.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”