Poate cea mai zguduitoare dezvăluire despre complicitatea dintre Germania și Rusia

Poate cea mai zguduitoare dezvăluire despre complicitatea dintre Germania și Rusia

Conductele din Marea Baltică au fost destinate nu numai transportului de gaz? Ani de zile, Rusia a spionat Europa sub pretextul culegerii de informații pentru construcția Nord Stream, scrie site-ul cotidianului „Welt”.

Înainte de a instala conducta de gaz Nord Stream de peste 1.300 de kilometri peste Marea Baltică, țările vecine precum Suedia, Finlanda, Danemarca și Germania au solicitat o evaluare a impactului asupra mediului.

Experții Moscovei au putut colecta astfel informații foarte valoroase despre infrastructura critică a nordului Europei.

„Aceasta a oferit Gazprom și armatei ruse posibilitatea de a colecta mii de pagini de rapoarte, dintre care unele conținând date extrem de sensibile ”, se arată în articol.

Rușii au mapat infrastructura critică a nordului Europei

Nord Stream 2

Materialul prezintă nu numai zone de pescuit, „ci și toate cablurile și conductele din Marea Baltică (...). Include, de asemenea, zone de antrenament militar din largul insulei suedeze Gotland sau din insula daneză Bornholm - și, desigur, zone de antrenament submarin".

„Marea Baltică este centrul nervos al infrastructurii al Europei. Cablurile de telecomunicații care conectează Europa Centrală și de Nord sunt situate aici la o adâncime relativ mică, de 80 până la 100 de metri”, notează portalul.

Există, de asemenea, „cabluri militare care asigură comunicații sigure în cadrul NATO”.

„Tocmai aici trec gazoductele Nord Stream 1 și 2. O performanță inginerească pentru care subcontractanții au examinat temeinic fundul mării. Acest lucru le-a permis nu numai să indice unde exact ar putea fi găsite epave, ci și să obțină cunoștințe despre NATO, notează Welt .

Senzorii instalați pe conductele Nord Stream ar putea funcționa și ca ”sonare” pentru Armata rusă

Experții care vorbesc în articol atrag atenția asupra unei alte amenințări. „Senzorii utilizați pentru întreținerea conductelor ar putea fi la fel de bine folosiți în scopuri de recunoaștere militară ”, spune expertul în securitate maritimă Sidharth Kaushal de la think tank-ul britanic RUSI.

Senzorii sunt instalați în fiecare conductă pentru a raporta eventualele scurgeri și oboseala materialului. Senzorii de presiune pot indica, de asemenea, mișcările – de exemplu din submarinele din apropiere.

„Senzorii atașați la conductă, pe care rușii pretind că îi utilizează pentru a investiga incidentele, pot fi de fapt utilizați în scopuri militare”, a subliniat Kaushal.

Think tank-ul ucrainean Strategy XXI a scris că în 2021, nava rusă cu destinație specială Bakhtemir a fost activă în apropiere de Nord Stream 2 timp de săptămâni, cu scafandri și un vehicul subacvatic operat de la distanță. Nava a operat chiar lângă locul unde conducta intersectează cablul de fibră optică Baltica. Potrivit ucrainenilor, unitățile rusești Spetsnaz investigau modul în care se puteau conecta discret la cablul de telecomunicații. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?