Podul Crimeei, simbol detestat al ocupației ruse, lovit a doua oară în contextul unei contraofensive ucrainene VIDEO

Podul Crimeei, simbol detestat al ocupației ruse, lovit a doua oară în contextul unei contraofensive ucrainene VIDEO

Oficialii ucraineni își mențin politica de până acum referitor la atacurile efectuate în adâncimea teritoriului rus sau anexat de Rusia, oferind declarații ambigue, notează BBC.

Exploziile de pe podul Crimeei au produs moartea a două persoane FOTO EPA-EFE

În ceea ce privește cel mai recent atac, din noaptea de duminică spre luni, acesta ar fi avut loc cu drone maritime și ar fi fost lansat de ucraineni.

Ultima lovitură asupra acestui pod cu o mare semnificație strategică și simbolică pentru Rusia a avut loc în octombrie anul trecut și a produs avarii însemnate. Exploziile de duminică noaptea nu ar fi afectat infrastructura feroviară, ci doar pe cea rutieră.

Având în vedere locația acestui pod - făcând legătura între Rusia continentală (regiunea Karsnodar) și peninsula Crimeea - precum și semnificația lui strategică pentru armata rusă în calitate de arteră vitală de aprovizionare, acesta a fost mereu potențial în vizorul ucrainean.

În condițiile în care obiectivul Kievului este să dea o lovitură decisivă forțelor rusești care ocupă sudul Ucrainei, podul peste strâmtoarea Kerci nu poate fi decât o țintă cheie pentru armata ucraineană.

Moscova nu are prea multe căi prin care să-și întărească trupele din Crimeea și din regiunea sudică Herson. Podul Kerci este o rută esențială din acest punct de vedere.

Or, dacă este scos din funcțiune, fie și pe o perioadă scurtă, acest lucru va complica provocările logistice ale Rusiei, un aspect cheie al fazei timpurii a contraofensivei ucrainene, notează BBC.

Un clip publicat de BBC arată că o secțiune rutieră a podului s-a rupt, dar nu există o afectare structurală.

Explozia devastatoare din octombrie anul trecut - pe care Rusia a pus-o pe seama unui camion-bombă și pentru care a acuzat și atunci serviciile secrete ucrainene – s-a produs în momentul în care Ucraina făcea presiuni asupra forțelor rusești să abandoneze orașul Herson. De data asta, Kievul vrea să facă cât mai dificilă viața pentru forțele rusești ce ocupă zonele de la sud de râul Nipru.

Centrele logistice din sudul țării au fost lovite în mod repetat cu ajutorul armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de susținătorii occidentali ai Ucrainei.

Dacă, așa cum pare plauzibil, Kievul se află în spatele acestui ultim atac asupra podului Kerci, acesta ar trebui privit în contextul efortului mai larg al Ucrainei de a elibera teritoriile sudice ocupate în cursul invaziei rusești la scară largă, lansată anul trecut.

Forțele ucrainene au recucerit 18 kilometri pătrați în ultima săptămână în cadrul ofensivei lor, a anunțat luni pe platforma Telegram ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

Asta crește suprafața totală de teren recuperat la 210 km pătrați de la începutul contraofensivei, în urmă cu o lună și o săptămână.

Totodată, Maliar a afirmat recent că forțele Kievului au distrus șase depozite de muniții rusești în decurs de 24 de ore, o remarcă care poate fi interpretată ca o aluzie la tacticile ucrainene.

Noi aplicăm lovituri eficiente, dureroase și precise și îl însângerăm pe ocupant, pentru care lipsa munițiilor și a combustibilului va deveni mai devreme sau mai târziu fatală", a declarat ea.

Dincolo de asta, Moscova este conștientă de dorința Kievului de a recupera peninsula Crimeea, invadată și anexată de Rusia în 2014.

Pentru ucraineni, podul peste strâmtoarea Kerci, inaugurat cu fanfară de de președintele Vladimir Putin în 2018 este un simbol detestat al ocupației rusești. Explozia din octombrie anul trecut, care a paralizat pentru scurt timp circulația pe pod, a fost întâmpinată cu euforie în întreaga Ucraină.

În ciuda previziunilor că reparațiile ar putea dura până în această vară, lucrările la secțiunile rutiere avariate au fost aparent încheiate în două luni, un indiciu a cât de mult a contat pentru Moscova să repună repede în funcțiune podul.

Nu este în întregime limpede ce dus la avarierea lui de data aceasta. Podul are linii rutiere și feroviare alăturate. Din punct de vedere militar, legătura feroviară este cea mai importantă, întrucât este folosită pentru a transporta tancuri și alte echipamente blindate grele din Rusia în Crimeea.

Nu există semne că ar fi fost afectată și linia ferată. De altfel, imaginile și înregistrările video care circulă pe rețelele de socializare sugerează că acest ultim atac este mai puțin devastator decât primul.

Dar este puțin probabil că nu vor urma și altele. De pildă, podul peste strâmtoarea Kerci se află în raza de acțiune a rachetei Storm Shadow furnizată de Marea Britanie.

Cine este responsabil de lovitura asupra podului Crimeei

O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pentru CNN că atacul asupra podului a fost o operațiune comună a SBU și a forțelor navale ucrainene.

Sursa a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului, deoarece nu a primit autorizația de a face declarații în mod oficial.

Luni, un reprezentant al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, Andrii Iusov, a declarat pentru postul public de televiziune că distrugerea unei părți a podului din Crimeea este de natură să creeze probleme logistice pentru forțele rusești, care l-au folosit „ca pe un important centru logistic pentru deplasarea forțelor și resurselor în adâncimea teritoriului Ucrainei".

Desigur, orice probleme logistice sunt complicații suplimentare pentru ocupanți, care creează avantaje potențiale pentru forțele de apărare ucrainene", a precizat Iusov.

Luni, guvernul rus a transmis că două drone maritime ucrainene au fost responsabile pentru atacul asupra podului, deși nu a furnizat dovezi pentru această acuzație.

Kremlinul a deschis și o anchetă oficială cu privire la ceea ce Comitetul rus de anchetă numește "un act terorist comis de serviciile speciale ale Ucrainei".

Două persoane aflate într-un autoturism au murit, iar fiica lor a fost rănită în urma a două explozii care au avut loc în jurul orei locale 3 dimineața.

Clipurile postate pe Telegram de Baza, Grey Zone și alte agenții de știri din Crimeea păreau să arate o parte a podului prăbușită și un vehicul avariat în incident.

Echipajele de urgență și forțele de ordine au fost trimise la fața locului, a declarat Serghei Aksenov, șeful administrației pro-ruse din Crimeea.

Rușii din Crimeea încearcă să ajungă în Rusia prin teritoriile ocupate

„Presa rusă relatează despre un ambuteiaj întins pe 5 km între Crimeea ocupată și Melitopol, în partea ocupată a regiunii Zaporojie. Melitopol se află la 70 km de linia frontului și este locul unde drumul E105 spre Crimeea se întâlnește cu E58, care duce, de-a lungul coastei Mării Azov, în Rusia”, a scris jurnalistul Euan MacDonald

Denis Pușilin, șeful așa-numitei Republici Populare Donețk, susținută de Rusia, a declarat pe Telegram că a vorbit cu omologul său din Crimeea pentru a introduce măsuri menite să asigure trecerea mai rapidă prin punctele de control de la frontiera administrativă". Pușilin a declarat că interdicția de circulație pe timpul nopții a fost suspendată pentru a permite deplasările "non-stop" și că lucrează pentru a asigura disponibilitatea combustibilului la benzinăriile dintre Crimeea și Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?