Polemică în Italia privind „ingerinţa” Rusiei în plină campanie pentru alegerile parlamentare

Polemică în Italia privind „ingerinţa” Rusiei în plină campanie pentru alegerile parlamentare

Declaraţiile fostului preşedinte rus Dmitri Medvedev, care le ceruse joi europenilor să-şi "pedepsească" guvernele "stupide", au suscitat o polemică în Italia în plină campanie electorală pentru alegerile legislative preconizate să aibă loc la 25 septembrie, relatează vineri France Presse.

Dmitri Medvedev i-a îndemnat pe europeni să ceară socoteală guvernelor lor stupide FOTO AFP

Italia, sub conducerea premierului în exerciţiu Mario Draghi, a susţinut - fără rezerve - Ucraina de la începutul invaziei ruse, furnizându-i arme şi ajutor umanitar. O poziţie care s-ar putea schimba dacă o coaliţie a dreptei - mai rusofilă şi dată favorită în sondaje - ar ajunge la putere.

"Ingerinţa Rusiei" a fost denunţată joi în prima pagină de ziarul de stânga La Repubblica. "Moscova, interferenţe în alegeri" a titrat şi cotidianul Il Messaggero, în timp ce Il Corriere della Sera constata că "Rusia perturbă alegerile italiene".

Într-o postare lungă publicată joi pe Telegram, Dmitri Medvedev nota: "Ne-am dori să vedem cetăţeni europeni care nu doar se indignează faţă de acţiunile guvernelor lor (...), ci şi le cer socoteală şi le pedepsesc pentru stupidităţile lor evidente". "Aşadar, acţionaţi, vecini europeni! Nu rămâneţi tăcuţi! Cereţi-le socoteală!", i-a îndemnat Medvedev, fost premier, pe cetăţenii europeni.

Aceste afirmaţii au suscitat indignarea ministrului de externe Luigi Di Maio, care a denunţat o "ingerinţă a Rusiei în alegerile italiene". "Partidele italiene ar trebui să reacţioneze la unison, dar (liderul Mişcării 5 Stele şi fostul premier Giuseppe) Conte şi (liderul Ligii de extrema dreaptă Matteo) Salvini tac', a constatat el.

Potrivit liderului Partidului Democrat (PD, de stânga) Enrico Letta, Moscova încearcă "să schimbe poziţia politicii externe italiene care de la început a fost foarte clară alături de UE şi NATO", a denunţat el joi. "Trebuie să reconfirmăm această alegere. Este clar că despre asta vor fi şi alegerile din 25 septembrie'.

Totodată, Letta a cerut ca Liga să denunţe pactul pe care l-a semnat cu Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.

Matteo Salvini, care intenţiona să se deplaseze la Moscova după începerea invaziei ruse şi a renunţat la călătorie în cele din urmă, s-a apărat vineri: "Nu am fost în Rusia de ani de zile (...) Rusia nu are nici cea mai mică influenţă asupra alegerilor italiene".

Medvedev, care a fost preşedinte între 2008 şi 2012, iar apoi prim-ministru între 2012 şi 2020, este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, dar se crede că are o influenţă nesemnificativă asupra vieţii politice ruse. Declaraţiile sale însă îşi ating ţinta, stârnind comentarii şi polemici

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean