Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

Mototolea zis Pian a fost injughiat mortal de un bărbat din clanul rival Rinu. Un omor cu autor cunoscut, deci caz relativ simplu în comparație cu alte cazuri ale Serviciului Omoruri. Ceea ce a urmat însă a reprezentat o umilire a oricărui bucureștean onest, a oricărui român onest, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  SpotMedia.ro .

Pentru că nimic din ceea ce am văzut la televizor nu a părut altceva decât transformarea Poliției plătite din bani publici în serviciul de pază și protecție al unor clanuri interlope.

Rar am văzut, cel puțin în București, desfășurări de forțe de asemenea amploare împotriva clanurilor, cu filtre care să verifice tot ce mișcă, cu percheziții, cu zeci de polițiști desfășurați ca să nu aibă loc răzbunări.

Când însă s-au tăiat doi interlopi, Poliția Capitalei, sub conducerea directă a șefului său, comisarul șef Bogdan Berechet, nu are liniște de grija acestora. Eu înțeleg comandamentul de a păstra ordinea publică, consider că este esențial ca nu cumva niște oameni nevinovați să fie victime colaterale ale răfuielilor, sigur că orice viață de om trebuie respectată și orice moarte e tragică, dar a concentra asemenea dispozitive pentru a apăra un clan de alt clan mi se pare exagerat.

 
Se încaieră, intervii și îi ridici și pe unii, și pe alții, nu stai să-i păzești. Când a fost să o găsească pe Alexandra Măceșeanu, poliția nu a plecat cu zeci de echipaje și jandarmi în căutare, ci a trimis familia acasă să mai aștepte. Dacă era și Alexandra vreun Pian probabil pleca după ea jumătate din Poliție și jumătate din Jandarmerie, nu?

Și toată această desfășurare de forțe nu a fost în stare să împiedice spectacolul uluitor din prima seară de priveghi. Ce spune la lege? Că la asemenea adunări private nu au voie mai mult de 50 de oameni concomitent? Scrie.

Ce faci tu, poliție? Mi-au explicat și mie cei care se pricep: pui garduri, intră în șir indian la distanță de câte doi metri fiecare până la 50, următorul mai intră după ce iese cineva din incintă și tot așa. Nici măcar nu e cine știe ce filosofie, de altfel.

Spune regula că trebuie să poarte măști și să păstreze distanța? Intri peste ei și cine nu respectă regula este pus la ordine. S-ar fi dat niște amenzi. Nu mai pot băieții aceia de ele.

Eu am mai relatat că în starea de urgență râdeau alde Duduianu de amenzile polițiștilor și cereau să fie cât mai mari ca să bată recordul. Pentru că neavând venituri declarate și nici conturi în bănci, nu pot fi executați. Așa că se prescriu neplatite.

Abia după ce imaginile dezmățului antiprevenție au făcut turul televiziunilor a descoperit și dl comisar șef Bogdan Berechet că se pot pune garduri, că nu trebuie să intre toată lumea deodată, adică în linii mari ce știau paznicii de hypermarket prin martie.

Cum este admisibil că însuși șeful Poliției Capitalei, a treia funcție în Poliția Română ca importanță, să se ducă în persoană să vorbească cu fratele interlopului ucis într-o încăierare?

Ce să gândească agentul simplu de pe stradă: ce tare e ăsta dacă vine însuși șeful cel mare la el! Trebuie să am mare grijă! Pe fratele lui Pian îl chemi tu că să îi explici ce și cum, nu te duci tu acolo ca să-l validezi. Ce caută șeful Poliției Capitalei să dea interviuri la cascadă la TV din fața casei lui Pian, în uniformă de agent de stradă, pentru a rosti „monitorizare” din două în două cuvinte împiedicate? Când trebuie închisă o terasă în Centrul Vechi sau trebuie sancționată a bătrână care vinde leuștean e mare operativitate, la interlopi monitorizăm timid?

Am văzut o poliție timorată în fața clanurilor interlope. Doar presiunea publică și faptul că ministrul însuși a fost nevoit să răspundă la întrebări a părut să le mai dea un pic de curaj.

Iar în spatele acestei atitudini revoltătoare, ce suspectează omul simplu, obișnuit mai degrabă cu abuzurile și indiferența poliției? Incompetență și /sau corupție. Și eu nu cred că ar greși.

În timp ce îi păzeau cu sfințenie pe interlopi, polițiștii puteau remarca, dacă au avut până acum orbul găinilor, opulența: mașini de super lux, palate. De unde?

Firme n-au, salarii n-au. Și nici nu cred că un BMW de 140 de mii de euro ca al lui Pian a apărut prin minune în curtea casei. Banii se fac din infracțiuni de la cele cu violență cum sunt tâlhăriile (mai puține că nu rentează raportul risc-beneficiu), la cele mai moderne: trafic de droguri, de persoane, șantaj etc. Unde erau polițiștii SPP-iști ai interlopilor când aceștia făceau banii?

În plus, clanurile nu apar brusc mari. Ele cresc sub nasul poliției. În Poliția Capitalei există Serviciul grupări infracționale violente, în subordinea directă a dlui Berechet. Cât de eficient este SGIV se vede cu ochiul liber pe străzi.

Rostul său ar fi să urmărească, să infiltreze clanurile, să vadă cu ce se ocupă, să deschidă dosare. Au reușit doar un dosar de trafic de țigări, deși aceasta este ocupația cea mai puțin tipică grupărilor violente.

SGIV știa de anul trecut, de la secția de Poliție din Giulești, că acolo unde a fost ucis Pian se joacă barbut, că se adună clanuri și există risc de escaladare, ceea ce culmea a recunoscut chiar comisarul șef Bogdan Berechet, fără a putea spune însă și ce măsuri au fost luate în consecință, cu excepția cuvântului preferat: monitorizare. Se știa și că s-au întors de afară mulți ”intelectuali”, era previzibil că vor apărea conflicte. SGIV nu a mișcat un deget sau, mă rog, a monitorizat..

În mod normal, după o asemenea performanță, șeful Poliției Capitalei ar trebui demis. Dar nu va fi, pentru că este subordonatul direct și extrem de ascultător al secretarului de stat Bogdan Despescu, susținut de Marcel Ciolacu, ai căror tați sunt buni prieteni la Buzău.

România este în bună măsură sub controlul mafiilor și oricâte planuri internaționale s-ar face, iar declarațiile repetate ale ambasadorului SUA în România pe aceasta sugerează că se fac, cu poliții îngenuncheate, transformate în SPP-uri pentru mafii, nu se va întâmpla nimic bun.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa