Poliţia croată a torturat migranţi la frontiera cu Bosnia, acuză Amnesty International

Poliţia croată a torturat migranţi la frontiera cu Bosnia, acuză Amnesty International

Un grup de migranţi care căutau azil au fost torturaţi de poliţia croată la graniţa cu Bosnia-Herţegovina luna trecută, a acuzat joi organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International, în urma unei anchete proprii, transmite DPA.

Şaisprezece migranţi din Afganistan şi Pakistan au fost loviţi, bătuţi, imobilizaţi şi apoi mânjiţi cu mâncare pe răni, reiese din ancheta în care au fost intervievaţi şase dintre ei.

Zece bărbaţi au suferit răni grave, inclusiv fracturi şi răni la cap. Una din victime are nevoie acum de un cărucior cu rotile, afirmă Amnesty.

Potrivit relatărilor victimelor, faptele au fost comise de 8-10 poliţişti croaţi în uniforme negre în noaptea de 26-27 mai, lângă Lacurile Plitvice.

Poliţiştii 'au tras focuri de armă în aer, apoi i-au lovit în mod repetat pe bărbaţii imobilizaţi, cu vergele de metal, bastoane şi paturile pistoalelor', mai arată Amnesty într-un comunicat.

'Pe urmă, ei au frecat cu ketchup, maioneză şi zahăr (...) capetele sângerânde şi părul migranţilor', adaugă aceeaşi sursă.

Organizaţia mai afirmă că a discutat cu medici care i-au tratat pe migranţi după expulzarea acestora în Bosnia, precum şi cu responsabili neguvernamentali care au văzut şi ei rănile.

Un medic a declarat că printre acestea s-au aflat fracturi, plămâni colabaţi, tăieturi, vânătăi şi răni la cap.

Grupul de migranţi a afirmat că a contactat Ministerul de Interne croat, însă nu a primit până acum niciun răspuns.

'Uniunea Europeană nu mai poate păstra tăcerea şi ignora în mod intenţionat violenţa şi abuzurile poliţiei croate la frontierele sale externe. Tăcerea sa le permite şi chiar îi încurajează pe autorii acestui abuz să continue fără consecinţe', a subliniat Massimo Moratti, director adjunct al Biroului pentru Europa din cadrul Amnesty International.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Antonia m-a întrebat dacă fac sex anal, iar Velea m-a scuipat și m-a înjurat de morți!”

2 „Aici e România, sunteți nebuni la cap?” / Interlopii români, război fără precedent cu mafia albaneză după ce te…

3 De citit!

4 Categoria „valori” / Așa arată casele interlopilor / Adrian Beleaua se laudă pe TikTok cu foișorul din curte

5 Soțul i-a luat copiii, iar sora a vândut-o proxeneților / Iadul trăit de o româncă, în Spania / A fost salvată de …