Poliţia finlandeză anchetează piratarea unor conturi de e-mail parlamentare

Poliţia finlandeză anchetează piratarea unor conturi de e-mail parlamentare

Parlamentul finlandez a anunţat luni că poliţia investighează piratarea unui număr de conturi de e-mail legate de deputaţi şi de angajaţi ai instituţiei, relatează dpa.

Atacul a avut loc în lunile recente şi a fost descoperit de sistemele de supraveghere tehnică ale parlamentului. Biroul naţional de investigaţii a lansat o anchetă asupra incidentului, cu sprijin din partea parlamentului. Nu se ştie cine este responsabil pentru piratarea acestor conturi, notează dpa.

Preşedinta parlamentului, Anu Vehvilainen, a declarat că atacul reprezintă "o ameninţare serioasă împotriva democraţiei noastre şi a societăţii finlandeze".

"Pentru a ne întări securitatea cibernetică, avem nevoie de propriile noastre măsuri naţionale, precum şi de o cooperare activă atât în interiorul UE, cât şi la nivel internaţional", a adăugat ea.

Parlamentul finlandez nu a oferit informaţii suplimentare din cauza faptului că ancheta este în desfăşurare.

"Nu este ceva accidental", a spus detectivul superintendent Tero Muurman din cadrul Biroului naţional de investigaţii, adăugând că întrucât investigaţia este în desfăşurare nu este posibil să se ştie câţi oameni au fost afectaţi. Cazul a fost unul "excepţional", a adăugat el.

Biroul naţional de investigaţii cooperează şi cu alte autorităţi din Finlanda, inclusiv poliţia, şi parteneri internaţionali.

Parlamentul Norvegiei a anunţat şi el un atac informatic similar mai devreme în acest an, pe care poliţia norvegiană l-a pus pe seama unor hackeri cu legături cu serviciul de informaţii militare rus.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”