Poliția Română confirmă că a achitat integral transportul lui Nicolae Popa

Poliția Română confirmă că a achitat integral transportul lui Nicolae Popa

Poliția Română confirmă că a achitat integral costul transportului pentru aducerea în țară fostului director al FNI, Nicolae Popa.

Potrivit unui comunicat al IGPR remis luni AGERPRES, în conformitate cu prevederile art.10, alin.1, lita, din Legea 302 din 28 iunie 2004, republicată, privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, "Competența îndeplinirii atribuțiilor specifice de autoritate centrală română în domeniul cooperării judiciare în materie penală aparține și se exercită de către Ministerul Justiției, prin direcția de specialitate, dacă cererile au ca obiect extrădarea, mandatul european de arestare, transferarea persoanelor condamnate".

De asemenea, capitolul II din Legea 302/2004 descrie procedura în cazul extrădării active.

IGPR menționează că, după aprobarea cererii de extrădare de către statul solicitat, preluarea efectiva a persoanei extrădabile se realizează de către Poliția Română prin ofițeri de poliție specializați în activitatea de escortare.

"Referitor la achiziționarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa, va informăm că procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achizițiile publice. În cadrul acestor activități, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câștigând oferta cea mai mică. Semnarea contractului și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Costurile au fost achitate integral de către instituție, operatorului economic câștigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne", precizează Poliția Română.

Într-o înregistrare difuzată săptămâna trecută de România TV, Sebastian Ghiță susținea că a finanțat indirect aducerea în țară, în anul 2011, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare.

"La cererea doamnei Kovesi, o firmă de construcții din Ploiești, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa, fostul director al FNI, din Indonezia, din Jakarta. (...) Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român și a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI și cel care a furat sute de mii de oameni. Și aș vrea să o întreb pe doamna Kovesi, ce fel de operațiune o fi asta? Oare suntem vinovați de spălare de bani? E doar dânsa? Sunt doar eu? Am acționat eu sau o firmă privată în numele statului român? Am trimis noi polițiști în Indonezia?", a spus Sebastian Ghiță.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Alin Stoica, declarații revoltătoare despre România în presa belgiană

2 Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ

3 VIDEO „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura” / Cea mai săracă țară din UE, prezentată lumii întregi de un celebru vlogger

4 Punct de cotitură în război? / Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei

5 VIDEO „Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee”