Politica de austeriate a Angelei Merkel a întărit Frontul Național în Franța, acuză vicecancelarul social-democrat

Politica de austeriate a Angelei Merkel a întărit Frontul Național în Franța, acuză vicecancelarul social-democrat

Vicecancelarul german, social-democratul Sigmar Gabriel, a acuzat vineri politica de austeritate impusă în Europa de șefa guvernului de la Berlin, Angela Merkel, că a întărit partidul de extremă dreapta francez Frontul Național, plasat pe primul loc în alegerile regionale de duminică, cu un scor cumulat de 28%, transmite AFP.

'Am avertizat-o pe Angela Merkel în legătură cu faptul că vrea să dicteze această politică de austeritate Franței', a declarat Sigmar Gabriel, care deține și portofoliul economiei, într-un discurs rostit la congresul Partidului Social-Democrat (SPD, aliat la guvernare cu Uniunea Creștin-Democrată), ce are loc de joi până sâmbătă la Berlin.

Dacă creștin-democrații ar fi fost mai receptivi, 'atunci (președința Frontului Național) Marine Le Pen nu ar fi ajuns atât de departe' , a estimat liderul social-democrat, a cărui realegere pentru al patrulea mandat este așteptată în cursul zilei de vineri.

'Nimic nu ne va costa mai mult (...) decât o victorie a Frontului Național în Franța', a insistat el, atrăgând atenția asupra 'populiștilor de dreapta' aflați în ascensiune în multe țări europene, precum Ungaria, Polonia, Finlanda, Suedia sau chiar Germania, prin partidul eurofob și anti-refugiați AfD (Alternative für Deutschland), creditat în prezent cu peste 10% din intențiile de vot.

'Frontul Național face campanie în Franța cu sloganul 'național și social'', a subliniat Gabriel, insistând asupra celor două cuvinte ce fac trimitere la o perioadă nefastă din istoria Germaniei.

În Franța, Frontul Național a obținut duminică, în primul tur al alegerilor regionale, un scor cumulat de 28% la nivel național și în jur de 40% în nord și sud, sperând să câștige în turul secund din 13 decembrie mai multe din cele 13 regiuni.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Tudor Martalogu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia