Politicieni italieni se alătură unei greve a foamei 'prin rotație' pentru a susține legea 'ius soli'

Politicieni italieni se alătură unei greve a foamei 'prin rotație' pentru a susține legea 'ius soli'

Ministrul italian al Lucrărilor Publice, Graziano Delrio, s-a alăturat joi unei greve a foamei prin rotație pe care mai mulți profesori au început-o pentru a cere parlamentului de la Roma să aprobe legea care prevede acordarea automată a cetățeniei italiene copiilor născuți în Italia, chiar dacă părinții lor sunt străini, act normativ a cărui adoptare a fost suspendată de unele partide care consideră că ea ar putea avea ca efect creșterea popularității partidului naționalist Liga Nordului în perspectiva alegerilor de anul viitor, relatează agenția EFE.

Acestei inițiative s-au alăturat de asemenea doi secretari de stat, Della Vedova și Angelo Rughetti, precum și zeci de parlamentari.

Un grup de profesori au anunțat săptămâna aceasta că au început o grevă a foamei, la care ei participă însă prin rotație, pentru a determina parlamentarii să adopte legea 'ius soli', în baza căreia copiii străini născuți în Italia vor putea primi cetățenia acestei țări dacă cel puțin unul dintre părinții săi a stat cu forme legale în Italia cel puțin cinci ani.

O eventuală adoptare a unei asemenea legi ar putea crește numărul cetățenilor italieni cu circa 600.000, plus încă 178.000 de copii imigranți născuți în străinătate, dar care au venit în Italia înaintea împlinirii vârstei de 12 ani și au fost școlarizați cel puțin cinci ani în această țară și ar beneficia de asemenea de această lege.

Legea a fost aprobată de Camera Deputaților în anul 2015, iar actualul guvern de centru-stânga al premierului Paolo Gentiloni, un susținător activ al acestei legi, intenționa ca în săptămânile următoare să obțină adoptare ei și în Senat.

Partidul Democrat (PD) al premierului Gentiloni dispune de majoritate în Camera Deputaților, nu însă și în Senat, unde are nevoie de voturile aliaților din coaliția guvernamentală, care însă până în prezent au susținut că vor vota împotriva acestei legi, considerată de mai multe partide drept o măsură electorală prin care Partidul Democrat, aflat în pierdere de popularitate, ar încerca să atragă voturile imigranților.

Deși alegerile legislative vor fi abia în primăvară, partidele politice italiene sunt deja în campanie electorală, iar imigrația este printre temele principale, după ce în ultimii ani sute de mii de migranți, în special africani, au debarcat în Italia.

În acest context s-a schimbat și atitudinea cetățenilor italieni față de imigrație. Dacă cu șase ani în urmă 71% dintre ei erau de acord cu o lege ius soli, acum toate sondajele arată că majoritatea sunt împotriva unei asemenea legi, întrucât imigrația a ajuns să provoace teamă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fata lui Nuțu Cămătaru...

2 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

3 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…

4 Ofițeri ai Marinei americane, filmați în timp ce făceau sex cu prostituate

5 „Sunt pregătită sa fiu Crăciuniță pentru tine” / Larisa Drăgulescu o dă în porno și pe Instagram?