Politico: Anunțul lui Zelenski de a adera la NATO a fost o surpriză pentru administrația Biden

Politico: Anunțul lui Zelenski de a adera la NATO a fost o surpriză pentru administrația Biden

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu a susținut în mod deschis cererea Ucrainei de aderare accelerată la NATO, care a fost anunțată, vineri, 30 septembrie, de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie Politico.

Întrebată dacă sprijină aderarea Ucrainei la NATO, Pelosi a refuzat să aprobe în mod explicit cererea, dar a spus că sprijină garanțiile de securitate pentru Kiev.

„Suntem foarte dedicați democrației în Ucraina. Să câștigăm mai întâi acest război. Dar sunt pentru garanții de securitate”, a spus Pelosi.

Remarcile ei au venit înainte ca congresmanii să adopte un proiect de lege de finanțare guvernamentală care oferă 12 miliarde de dolari ajutor Ucrainei, deoarece următoarele luni de iarnă ar putea deveni critice. În timp ce Pelosi își facea declarațiile, congresmanii găzduiau un grup de parlamentari ucraineni lângă clădirea Capitoliului și acolo se auzeau alte mesaje.

Potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu discuțiile interne, anunțul Ucrainei că dorește o intrare accelerată în NATO a fost o surpriză pentru administrația Biden.

Aderarea Ucrainei la NATO a fost mult timp un subiect fierbinte pentru Washington, din cauza articolului 5 al Cartei NATO, care impune apărarea militară a oricărui stat membru care este atacat. Pe măsură ce probabilitatea unei invazii rusești la scară mai mare a crescut în ultimul deceniu, Ucraina a căutat aceste garanții de securitate, chiar dacă mulți din SUA erau îngrijorați de perspectiva războiului cu Rusia.


Occidentul se teme că aderarea imediată a Ucrainei la NATO – care necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 30 de state membre – va duce la război între SUA și Rusia.

Unii aliați ai fostului președinte Donald Trump au încercat chiar să convingă Ucraina să se angajeze să nu adere la NATO pentru a-l liniști pe Vladimir Putin, deși SUA sunt sigure că liderul rus va invada Ucraina oricum și căuta doar o scuză.

Ucraina a semnat o cerere de aderare accelerată la NATO, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la câteva minute după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene, relatează AFP.

"Adoptăm o măsură decisivă semnând candidatura Ucrainei în vederea unei aderări accelerate la NATO", a declarat el într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare.

"De facto, noi am parcurs drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice. Ele sunt reale pentru Ucraina. Sunt reale pe câmpul de luptă şi în fiecare aspect al interacţiunilor noastre. Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm şi ne apărăm. Aceasta este Alianţa Nord-Atlantica. De facto", a declarat Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.


"Astăzi, Ucraina depune o cerere de aderare la NATO pentru a o face de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanţă cu valoarea noastră, pentru protecţia întregii noastre comunităţi. Pe o baza accelerată", a afirmat el, adăugând că Ucraina înţelege că această decizie necesită consensul tuturor membrilor Alianţei.

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euro-atlantică Olga Stefanişâna a declarat anterior că Ucraina era interesată de MAP NATO (The Membership Action Plan) înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, de acum doar de apartenenţa la Alianţă.

Înaintea invaziei la 24 februarie, Kremlinul declarase în mod repetat că aderarea Ucrainei la NATO constituie o "linie roşie" pentru Moscova şi că Rusia este îngrijorată că, într-o buna zi, Kievului i se va putea acorda statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale