Politico: Exporturile extraordinare de cereale ale Ucrainei dau dureri de cap aliaților din estul UE

Politico: Exporturile extraordinare de cereale ale Ucrainei dau dureri de cap aliaților din estul UE

Fermierii polonezi protestează față de o creștere a transporturilor de cereale ucrainiene redirecționate prin țara lor, cu câteva luni înainte de alegerile naționale.

Volodymyr Zelenskyy și prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki. Foto: Getty Images

Fermierii ucraineni au jucat un rol emblematic în primele săptămâni ale invaziei Rusiei, remorcând cu tractoarele lor tancurile inamice abandonate. Acum, totuși, producția lor prodigioasă de cereale îi face pe unii dintre cei mai convinși aliați ai Ucrainei să nu mai fie atât de convinși în credința lor de a ajuta Ucraina, deoarece transporturile sunt redirecționate către piețele învecinate.

Cea mai frapantă schimbare este dată de Polonia, care a jucat până acum un rol de lider în sprijinirea Ucrainei, acționând ca principal centru de tranzit pentru armamentul occidental și trimițând o mulțime de produse proprii. Dar transporturile de cereale în cealaltă direcție i-au enervat pe fermierii polonezi care sunt subcotați – cu doar câteva luni înainte de alegerile naționale în care votul rural va fi crucial.

Diplomații se frământă. După ce o întâlnire planificată pentru vineri între miniștrii agriculturii polonez și ucrainean a fost amânată, guvernul polonez a anunțat sâmbătă interzicerea importurilor de produse agricole din Ucraina. Ungaria a spus sâmbătă seara că va face același lucru.

Ucraina se numără printre cei mai mari exportatori mondiali de grâu și alte cereale, care sunt de obicei expediate către piețe îndepărtate precum Egipt și Pakistan. Invazia Rusiei de anul trecut a perturbat principala rută de export din Marea Neagră, iar un acord intermediat de Națiunile Unite pentru ridicarea blocadei a fost doar parțial eficient. În consecință, produsele ucrainene au fost redirecționate către țările limitrofe UE: Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

La început, acele guverne au sprijinit planurile UE de a transfera surplusul de cereale. Dar, în loc să tranziteze fără probleme spre piețele globale, excesul de cereale a scăzut prețurile în Europa. Fermierii s-au ridicat în semn de protest, iar ministrul polonez al Agriculturii Henryk Kowalczyk a fost forțat să plece la începutul acestei luni.

Acum, atenția guvernelor s-a mutat pe restricționarea importurilor ucrainene pentru a-și proteja propriile piețe. După ce l-a găzduit pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Varșovia la începutul lunii aprilie, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că rezolvarea excesului de importuri este „o chestiune de introducere a restricțiilor suplimentare”.

A doua zi, Polonia a suspendat importurile de cereale ucrainene, spunând că ideea a venit de la Kiev. Sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki, după o ședință de urgență a cabinetului , a declarat că interdicția de import va acoperi cerealele și anumite alte produse agricole și va include produse destinate altor țări. Câteva ore mai târziu, guvernul ungar a anunțat măsuri similare. Ambele țări au spus că interdicțiile vor dura până la sfârșitul lunii iunie.

Comisia Europeană caută informații suplimentare cu privire la restricțiile la import impuse de Varșovia și Budapesta „pentru a putea evalua măsurile”, potrivit unui comunicat de duminică. „Politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, se arată în comunicat.

În timp ce acordul de liber schimb al UE cu Ucraina împiedică guvernele să introducă tarife, acestea au încă o mulțime de instrumente disponibile pentru a perturba transporturile.

Țările învecinate și Bulgaria au intensificat controalele sanitare asupra cerealelor ucrainene, argumentând că fac acest lucru pentru a proteja sănătatea propriilor cetățeni. Ei au solicitat, de asemenea, sprijin financiar de la Bruxelles și au primit deja peste 50 de milioane de euro din rezerva pentru criză agricolă a UE, cu mai mulți bani pe drum.

Restricțiile ar putea dăuna și mai mult economiei distruse a Ucrainei și, prin extensie, efortului său de război. Economia s-a micșorat cu 29,1% de la invazie, potrivit statisticilor publicate luna aceasta, iar exporturile agricole reprezintă o sursă importantă de venituri.

Crăpături în alianță

Tensiunile comerciale sunt în contradicție cu poziția politică a acestor țări față de Ucraina, care – cu excepția Ungariei – au susținut-o puternic. Polonia a primit milioane de refugiați ucraineni, în timp ce armele și muniția curg în direcția opusă; România a contribuit la transportul a milioane de tone de porumb și grâu ucrainean.

Unele guverne vest-europene, care au trebuit să fie determinate de Polonia și de altele să trimită armament greu la Kiev, se grăbesc să sublinieze schimbarea de direcție.

Văd că unele dintre aceste țări cer [întotdeauna] mai multe sancțiuni, mai multe muniții etc. Dar când le afectează, se îndreaptă către Bruxelles, cerșind sprijin financiar”, a spus un diplomat dintr-o țară occidentală, vorbind.sub condiția anonimatului.

Unele țări din UE se opun și restricțiilor la import din motive economice. De exemplu, Spania și Țările de Jos sunt unii dintre cei mai mari beneficiari de cereale ucrainene, pe care le folosesc pentru a-și aproviziona industriile zootehnice.

Din punct de vedere politic, totuși, guvernele din Europa Centrală și de Est au un spațiu limitat de manevră. Polonia și Slovacia se îndreaptă ambele către alegerile generale de la sfârșitul acestui an. Bulgaria are un guvern interimar de anul trecut. Ministrul agriculturii din România s-a confruntat cu apeluri de a demisiona, inclusiv din partea unui fost compatriot care a deținut funcția de comisar UE pentru agricultură.

Și fermierii sunt un segment important de votanți. Partidul de dreapta Law & Justice (PiS) din Polonia a câștigat ultimele alegeri generale din 2019 datorită în mare parte alegătorilor din mediul rural. Problema cerealelor din Ucraina l-a costat deja postul pe un ministru polonez al agriculturii; guvernul în ansamblu va trebui să calce cu grijă pentru a evita aceeași soartă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Andrei Tiberiu Maria, adică Smiley, a rămas fără carnet

2 Un mare scandal sexual zguduie Polonia / Un băiat care se prostitua a leșinat la o orgie a unor preoți catolici

3 Apar amănuntele prinderii în flagrant a baronului PSD Dumitru Buzatu

4 „Un student haios devenit o jigodie. Un tânăr de treabă ajuns o otreapă”

5 România a turtit un pic pălăria Austriei într-o speță NATO, dar poate mult mai mult...