Politico: Occidentul explorează opțiunea de a pregăti în România piloți ucraineni pentru a pilota F-16

Politico: Occidentul explorează opțiunea de a pregăti în România piloți ucraineni pentru a pilota F-16

Potrivit ziarului, un grup creat de colectivul Vest lucrează la întocmirea unui contract care prevede pregătirea piloților ucraineni pe teritoriul țării noastre.

Avioane F-16. Foto: EPA-EFE

Țările occidentale iau în considerare posibilitatea antrenării piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă-bombardament F-16 în România, a scris miercuri ziarul Politico în versiunea sa electronică.

Publicația, referindu-se la actualii angajați și la pensionarii Departamentului de Apărare al SUA, precum și la un oficial occidental, a clarificat că un grup creat de colectivul Vest, care coordonează furnizarea de arme către Kiev, lucrează la întocmirea unui contract pentru asigurarea pregătirii piloților ucraineni în România. Potrivit Politico, Lockheed Martin, una dintre cele mai mari corporații din complexul militar-industrial american, care produce avioane F-16, va conduce probabil acest antrenament pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

România este unul dintre locurile pe care coaliția le are în vedere pentru posibilitatea antrenării [piloților ucraineni]”, a spus oficialul occidental. Lockheed Martin a declarat ziarului că lucrează din greu pentru a începe pregătirea piloților AFU „cât mai curând posibil”, dacă toate soluțiile necesare sunt puse la punct. Cu toate acestea, posibila livrare de către corporație a F-16 la Kiev ar necesita un „proces decizional separat”, a adăugat compania. Aceștia au explicat că opțiunea de a furniza aeronave Lockheed Martin F-16 Ucrainei nu este în prezent studiată de corporație.

Departamentul american al Apărării a lăsat fără răspuns solicitarea de a comenta cele apărute în publicația Politico.

Estimările Pentagonului

După cum a recunoscut secretarul Forțelor Aeriene Frank Kendall la o întâlnire cu Defense Writers Group din Washington, la sfârșitul lunii mai, viitorul transfer de avioane de luptă-bombardament F-16 de către Occident în Ucraina nu va influența în mod fundamental valul ostilităților în favoarea Kievului. După cum a spus Kendall, livrarea, care va dura „în cel mai bun caz” câteva luni, „nu schimbă în mod fundamental această ecuație”.

În plus, el a susținut că aeronavele F-16, după ce vor fi livrate la Kiev de către Occident, vor fi parte a forțelor aeriene ucrainiene. "Vorbim despre active ucrainene. Nu despre active NATO. <...> Dacă vor deveni parte a forțelor aeriene ucrainene, presupun că vor fi localizate în Ucraina", a spus Kendall, ca răspuns la o solicitare de a clarifica dacă West ia în considerare opțiunea de a găzdui aceste aeronave pe teritoriul uneia dintre țările membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Sarcini pe termen lung

Președintele american Joe Biden a declarat, pe 21 mai, la o conferință de presă după summitul G-7 din Japonia, că Occidentul va începe să antreneze ucrainenii să piloteze avioanele de luptă din a patra generație, inclusiv F-16. Potrivit informațiilor pe care le-a furnizat, aceasta este „parte a unui angajament pe termen lung” al Occidentului care vizează întărirea „capacității Ucrainei de a-și asigura autoapărarea”. În același timp, Jake Sullivan, asistent al liderului american pentru securitate națională, a spus că Washingtonul va discuta cu oameni care au aceleași păreri în lunile următoare pentru a stabili care state vor transfera aeronave F-16 la Kiev.

După cum a clarificat secretarul american al Apărării Lloyd Austin pe 25 mai, colectivul West se așteaptă să înceapă pregătirea piloților Forțelor Armate ale Ucrainei pentru utilizarea F-16, în săptămânile următoare. Potrivit acestuia, Danemarca și Olanda vor conduce coaliția europeană care coordonează pregătirea piloților ucraineni.

Comentând intențiile aliaților SUA de a transfera F-16 în Ucraina, ministrul adjunct de externe al Rusiei Alexander Grușko a subliniat că țările occidentale continuă să urmeze calea escaladării conflictului ucrainean și că Federația Rusă va ține cont de acest lucru în planurile sale. Între timp, ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a remarcat că deciziile privind F-16 și declarațiile conducerii americane, care susțin de fapt amenințările Kievului privind incursiunile în Crimeea, demonstrează lipsa de interes a SUA pentru pace. După cum a declarat diplomatul, Washingtonul continuă să alimenteze flăcările conflictului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat