POLITICO: Statele Unite nu sunt pregătite să ofere Ucrainei rachete cu raze lungă de acțiune. Motivul invocat

POLITICO: Statele Unite nu sunt pregătite să ofere Ucrainei rachete cu raze lungă de acțiune. Motivul invocat

Administrația Biden nu este pregătită să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS. Motivul nu constă în teama de a provoca Rusia să escaladeze războiul pe care îl poartă împotriva țării vecine, ci îngrijorarea că Statele Unite ar ajunge în situația de a nu avea suficiente arme de acest tip pentru propriile nevoi, relatează POLITICO, care citează surse apropiate dosarului.

Sistem de rachete ATACMS FOTO Wikipedia

Potrivit surselor citate de Politico, administrația Biden consideră că transferul de sisteme de rachete ATACMS către Ucraina va sărăci arsenalul armatei americane și va reduce gradul de pregătire al Statelor Unite pentru eventuale conflicte în viitor.

De asemenea, Washingtonul este îngrijorat în continuare că Ucraina ar putea folosi sistemele ATACMS pentru a lovi obiective din interiorul granițelor recunoscute internațional ale Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Cu toate acestea, POLITICO amintește că administrația Biden a avut o abordare similară despre majoritatea armelor solicitate intens de-a lungul timpului de către Kiev și care au ajuns în cele din urmă în posesia armatei ucrainene, cum ar fi sisteme de artilerie, sisteme de apărare aeriană și tancuri grele de luptă.

La fel ca în cazul tancurilor de luptă, Kievul ar putea cere Washingtonului să-i permită să obțină ATACMS din alte țări. POLITICO menționează că mai multe țări dispun de astfel de sisteme printre care Bahrain, Coreea de Sud, Grecia, Polonia, România, Turcia și Qatar.

Potrivit POLITICO, Lockheed Martin a produs în ultimii 20 de ani aproximativ 4.000 de rachete ATACMS de diferite configurații. Unele dintre ele au fost vândute aliaților Statelor Unite, iar aproximativ 600 au fost folosite în războaie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante