Polonia a dat în judecată Gazprom din cauza prețului gazelor naturale

Polonia a dat în judecată Gazprom din cauza prețului gazelor naturale

Firma Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Polonia, a demarat o acțiune juridică împotriva grupului rus Gazprom din cauza prețului gazelor naturale, informează RIA Novosti. Compania poloneză precizează că a decis să se adreseze justiției după ce anterior a cerut Gazprom să renegocieze prețul gazelor naturale livrate având în vedere evoluțiile de pe piața energetică.

'PGNiG a demarat o acțiune împotriva JSC Gazprom și Gazprom Export LLC la Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm', se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a companiei poloneze. În comunicat se precizează însă că demararea procedurilor de arbitraj nu exclude derularea unor negocieri pentru ca cele două părți să ajungă la o înțelegere în afara curții.

PGNiG, o firmă de stat, cumpără anual din Rusia o cantitate de 10,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, echivalentul a două treimi din consumul Poloniei, fiind unul dintre cei mai importanți clienți ai Gazprom din Uniunea Europeană.

În luna noiembrie 2014, PGNiG a cerut Gazprom și subsidiarei sale Gazprom Export să revizuiască prețul gazelor naturale livrate Poloniei din cauza evoluțiilor de pe piețele energetice. Aceasta după ce în anul 2012, Gazprom a redus prețul gazelor furnizate PGNiG până la 570 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în conformitate cu un contract pe termen lung care se întinde până în 2022.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale