Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS. Arma va fi desfăşurată în partea de nord-est a ţării

Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS. Arma va fi desfăşurată în partea de nord-est a ţării

Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană, pe care intenţionează să le desfăşoare în regiunea ce se învecinează cu Rusia, a anunţat luni ministrul apărării polonez, informează AFP, citată de Agerpres.

Lansatoare de rachete HIMARS ajung în Polonia FOTO Profimedia

"Această armă va fi desfăşurată în partea de nord-est a ţării noastre (...), sarcina ei va fi să descurajeze agresorul", a declarat Mariusz Blaszczak în faţa unor jurnalişti. În martie, Ministerul Apărării al Poloniei a precizat că aceste sisteme cu rază de acţiune lungă vor echipa o unitate militară cu baza în Olsztyn, la circa 80 de kilometri de frontiera cu exclava rusă Kaliningrad.

Potrivit lui Blaszczak, lansatoarele de rachete HIMARS "vor întări armata poloneză pe flancul estic al ţării şi al Alianţei" nord-atlantice. Polonia, o ţară ce se învecinează cu Ucraina, pe care o susţine în mod ferm, a cumpărat 20 de HIMARS în 2019 şi a primit acum primul lot de aceste sisteme. Varşovia spune că negociază cu SUA achiziţia unui număr mult mai mare de astfel de arme.

"Congresul american a aprobat vânzarea a aproape 500 de lansatoare de rachete către Polonia. Ele vor fi livrate Poloniei imediat ce va fi posibil", a declarat luni Blaszczak.

"Dorim că ne asigurăm că în cadrul acestui nou contract în curs de negociere, coproducţia de HIMARS va putea avea loc în Polonia. Acesta este obiectivul pe care ni l-am fixat", a adăugat el.Polonia a anunţat o majorare importantă a cheltuielilor pentru apărare, la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), prim-ministrul polonez explicând că ţara sa trebuie să se înarmeze "mai repede", în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Descurajarea amenințărilor regionale

În luna februarie 2023, Statele Unite au anunţat că au aprobat vânzarea a 18 sisteme de lansatoare de rachete Himars Poloniei, ţară membră NATO care se învecinează cu Ucraina, pentru zece miliarde de dolari, transmite AFP.

"Vânzarea planificată va îmbunătăţi obiectivele militare ale Poloniei în ceea ce priveşte reînnoirea capacităţilor sale, sporind în acelaşi timp interoperabilitatea cu SUA şi cu alţi aliaţi", a declarat Agenţia de Cooperare pentru Apărare a SUA (DSCA) într-un comunicat de presă.

"Polonia intenţionează să folosească acest echipament de apărare pentru a-şi moderniza forţele armate şi pentru a-şi extinde capacitatea de a-şi consolida securitatea internă şi de a descuraja ameninţările regionale", a adăugat DSCA.

Sistemul Himars, fabricat de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete montat pe vehicule blindate uşoare, cu care armata americană a echipat în special forţele ucrainene. El poate fi echipat cu şase rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 80 km, sau cu o singură rachetă tactică cu o rază de acţiune de 300 km numită ATACMS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

2 De citit...

3 Halep, dopată. Straniul caz al suplimentului contaminat. Nu a mai fost produs din 2018, dar a ajuns la Simona în 2022

4 S-a elucidat misterul tinerei moarte din Mamaia Nord. Este DJ Lalla, în vârstă de 34 de ani

5 Judecătorii și-au mărit ieri salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare