Polonia ar putea cere despăgubiri de război Rusiei pentru crimele din timpul comunismului. Ce rol are Germania

Polonia ar putea cere despăgubiri de război Rusiei pentru crimele din timpul comunismului. Ce rol are Germania

Acest lucru se va întâmpla doar în situația în care va obține și de la Germania același lucru, situație respinsă de guvernul german.

Polonia este pregătită să ducă această luptă în instanță

Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului de guvernare PiS, spune că guvernul a estimat compensațiile datorate de către Germania la 1,3 trilioane de dolari, acest lucru însemnând pagube provocate în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat că guvernul său este pregătit să ducă această luptă în instanță pentru obținerea compensațiilor, mai ales că în urmă cu doi ani Germania a căzut de acord să despăgubească Namibia pentru cimele comise acolo.

„Popoarele Herero și Nama au așteptat 120 de ani pentru a primi compensații, avem și noi timp”, a declarat el cu privire la uciderea a zeci de mii de indigeni de forțele imperiale germane în Africa, scrie hotnews.ro.

Deocamdată, solicitarea pentru compensații a fost formulată doar către Germania, nu și către Rusia, având în vedere că cele două țări au împărțit între ele teritoriul Poloniei, Rusia impunând comunismul după război.

Secretarul de stat polonez Marcin Przydacz spune că Varșovia „tratează Berlinul și Moscova într-un mod diferit din punct de vedere civilizațional”.

„Credem că putem începe un dialog cu Berlinul dar cu Putin există această civilizație diferită”, a spus acesta.

„Odată ce vom avea succes cu Germania, următorul pas ar putea fi lansarea unei asemenea discuții cu celălalt opresor”, a mai menționat oficialul.

Cancelarul Germaniei a respins la începutul acestui an pretențiile polonezilor, subliniind că problema a fost rezolvată

în anii 1950 cu guvernul comunist al Poloniei și că s-au plătit compensații directe unor victime din Polonia ale războiului, precum supraviețuitori ai Holocaustului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…