Polonia: Conservatorul Andrzej Duda şi liberalul Rafal Trzaskowski se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Polonia: Conservatorul Andrzej Duda şi liberalul Rafal Trzaskowski se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Preşedintele conservator în exerciţiu Andrzej Duda a ieşit învingător în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din Polonia şi se va confrunta cu candidatul liberal Rafal Trzaskowski într-un al doilea tur de scrutin la 12 iulie, conform rezultatelor aproape complete publicate de Comisia Electorală (PKW), informează AFP.

Actualul şef al statului a obţinut 43,7% din voturi, după numărarea sufragiilor din 99,78% de secţii de votare, a anunţat luni PKW.

În al doilea tur de scrutin el se va confrunta cu primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, plasat pe poziţia a doua, cu 30,3% din sufragii, conform aceleiaşi numărători.

Trzaskowski a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civilă, de centru.

Candidatul independent Rafal Holownia a obţinut 13,9% din voturi, în timp ce nici unul dintre ceilalţi opt candidaţi nu a depăşit pragul de 10% din voturi.

Conform Comisiei Electorale, rezultatele din secţiile unde încă nu au fost numărate voturile nu vor influenţa scorul final într-o manieră semnificativă.

Rata de participare la vot a fost de 64,4%, conform PKW.

Rezultatele definitive vor fi publicate cel mai târziu marţi dimineaţă, a anunţat comisia.

Campania electorală a fost dominată de preocupări privind starea democraţiei şi chestiunile sociale, în contextul în care Polonia se confruntă cu prima sa recesiune de la căderea comunismului, în urma pandemiei de coronavirus.

Criza legată de coronavirus a obligat autorităţile să amâne scrutinul din mai în iunie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...