Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Polonia consideră că o relaxare a sancțiunilor împotriva Rusiei va slăbi autoritatea Uniunii Europene

Uniunea Europeană nu trebuie să relaxeze sancțiunile adoptate împotriva Rusiei până când acordurile de pace de la Minsk privind conflictul din Ucraina nu vor fi implementate complet, în caz contrar blocul comunitar își va vedea slăbită poziția în raporturile cu Moscova, a declarat marți agenției Reuters ministrul-adjunct polonez de externe, Konrad Szymanski.

Sursa foto: www.centrumpomocy.org

Această apreciere survine în contextul semnalelor că Uniunea Europeană s-ar pregăti pentru o relaxare a acestor sancțiuni. Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a pledat în aceeași zi pentru o "folosire inteligentă" a sancțiunilor împotriva Rusiei, el declarându-se favorabil unui ridicări graduale a acestor sancțiuni dacă se constată 'progrese semnificative' în implementarea acordurilor de la Minsk.

De asemenea, cu o zi în urmă, Comisia Europeană a anunțat că președintele ei, Jean-Claude Juncker, va efectua luna viitoare o vizită în Rusia (la un forum economic la Sankt Petersburg), executivul comunitar apreciind că această vizită nu contravine politicii de sancțiuni a Uniunii Europene la adresa Moscovei. Totuși, în luna noiembrie, Juncker i-a trimis președintelui Vladimir Putin o scrisoare în care îi sugerează intensificarea legăturilor comerciale dintre UE și Uniunea Economică Eurasiatică, ce este condusă de Rusia.

În acest context, diplomați de la Bruxelles consideră că intensificarea contactelor la nivel înalt cu oficiali ruși poate fi un semnal în direcția unei dezghețări a relațiilor cu Moscova.

Sancțiunile impuse Rusiei de către UE prevăd mai ales interdicții de viză și înghețarea conturilor unor responsabili ruși sau ucraineni proruși, precum și măsuri împotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier și bancar. După adoptarea lor în anul 2014, sancțiunile au fost prelungite la fiecare șase luni, ultima dată în decembrie 2015, astfel că în luna iulie va trebuie să se ia o nouă decizie în privința lor.

Dar în timp ce unele state ale UE sunt favorabile relaxării sancțiunilor, lucru despre care ministrul german de externe a spus că nu este "un secret", guvernul de la Varșovia pledează ca ele să fie menținute. "Nu ne putem permite să dăm înapoi în acest proces, care trebuie să fie de durată și poate aduce moderație în poziția Rusiei', a indicat Konrad Szymanski. "Autoritatea Uniunii Europene (...) în viitor depinde de succesul influențării Rusiei prin intermediul sancțiunilor", a mai menționat oficialul polonez.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primul semn că PSD stă prost. Dragnea, la Antena 3: Am auzit un zvon că ar vrea să încerce o fraudă la s…

2 Citiți și voi ce MĂCEL e în PSD! Ăștia au luat-o razna, oameni buni, puterea le-a luat mințile!

3 VIDEO Repetentul clasei candidează la europarlamentare: „Vrei să mă ajuți? Stai acasă!” / Mircea Bravo, un nou v…

4 ALERTĂ Ambasada Danemarcei, mesaj pentru Dragnea: „Va fi o duminică fierbinte. Şi după? Posibil să fie mai răc…

5 VIDEO Priviți ce s-a întâmplat la Sibiu! Ecaterina Andronescu, pusă pe fugă de sibieni! „Vă luați de domnul La…

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Câți oameni a doborât Van Damme în toate filmele sale? Cineva a numărat :)