Polonia consideră 'deplasată' declarația lui Macron în favoarea unor sancțiuni europene împotriva sa

Polonia consideră 'deplasată' declarația lui Macron în favoarea unor sancțiuni europene împotriva sa

Varșovia a calificat vineri ca 'deplasată' declarația candidatului centrist la președinția Franței, Emmanuel Macron, care s-a angajat să facă presiuni, în primele luni după alegerea sa, pentru adoptarea de sancțiuni europene împotriva Poloniei, transmite AFP.

'Nu suntem de acord ca Polonia să fie folosită în felul acesta în campania electorală din Franța', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Rafal Bochenek, pentru agenția națională PAP, în noaptea de joi spre vineri.

Emmanuel Macron s-a referit, într-un interviu apărut joi în cotidianul regional La Voix du Nord , la eventuale sancțiuni europene împotriva Poloniei, în contextul delocalizării unei fabrici Whirlpool de la Amiens (nord) la Lodz, operațiune care va trimite în șomaj aproape 300 de muncitori francezi.

Subiectul a apărut în prim-planul scenei politice cu ocazia vizitelor paralele întreprinse la Amiens, miercuri, de Macron și de rivala sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, când fostul ministru al economiei a fost huiduit.

'Acest gen de afirmații arată că tendințele protecționiste sunt în continuare prezente în UE, tendințe care afectează negativ dezvoltarea pieței libere și merg în mod clar împotriva valorilor europene care trebuie să fie baza construcției UE', a mai spus Bochenek.

Potrivit acestuia, 'faptul că firmele decid să-și transfere filialele de pe malurile Senei în Polonia dovedește că Polonia este un stat ce creează condiții favorabile antreprenorilor'.

În interviul pentru La Voix du Nord, Macron a declarat că 'în primele trei luni după alegerea' sa, 'va exista o decizie luată referitoare la Polonia'. 'Îmi angajez întreaga responsabilitate pe acest subiect', a afirmat el.

'Nu poate exista o țară care profită de decalajele fiscale sociale din interiorul Uniunii Europene și care încalcă toate principiile Uniunii', a explicat fostul ministru al economiei.

'Vreau să privim cazul Poloniei în integralitatea sa. Și ca pe subiectele drepturilor și valorilor Uniunii Europene să fie luate sancțiuni', a subliniat candidatul centrist.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...