Polonia: Cu două luni înaintea alegerilor, preşedintele aprobă subvenţii pentru radioteleviziunea publică

Polonia: Cu două luni înaintea alegerilor, preşedintele aprobă subvenţii pentru radioteleviziunea publică

Cu doar două luni înaintea alegerilor prezidenţiale din Polonia, preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda a promulgat o lege controversată prin care radioteleviziunea publică va primi o subvenţie de aproape 2 miliarde de zloţi (circa 450 de milioane de euro), informează sâmbătă dpa.

Decizia a fost anunţată de Duda însuşi într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri seară.

Legea a provocat o controversă uriaşă în această ţară, în contextul în care postul public de televiziune TVP a fost acuzat de oponenţii lui Duda că sprijină pe faţă Partidul Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ) şi pe preşedinte, atacând totodată cu ferocitate partidele de opoziţie.

Opozanţii guvernului percep acordarea acestei subvenţii ca o contribuţie directă la campania de realegere a lui Duda şi i-au cerut în mod repetat preşedintelui să se opună prin veto legii.

"Andrzej Duda a pierdut ocazia ca măcar o dată în întregul său mandat să ia o decizie independentă, responsabilă şi curajoasă", a scris pe contul său de Twitter rivalul lui Duda în cursa prezidenţială, Robert Biedron, om politic de stânga, după anunţarea deciziei.

Totodată, Jacek Kurski, fost membru al PiS şi şef al postului public TVP, va fi cel mai probabil demis, potrivit comentariilor făcute în timpul conferinţei de presă de vineri seară de Krzysztof Czabanski, şeful Consiliului Naţional pentru Presă.

Duda candidează pentru un al doilea mandat de cinci ani într-un scrutin programat pentru 10 mai. Potrivit sondajelor de opinie, Duda are cele mai mari şanse să câştige, iar o victorie a sa este crucială pentru PiS, care nu dispune de suficiente voturi în camera inferioară a Parlamentului polonez pentru a bloca un eventual veto prezidenţial pe teme legislative. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

3 Așa o fi?

4 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

5 VIDEO De văzut!