Polonia distribuie iodură de potasiu din cauza ameninţării nucleare

Polonia distribuie iodură de potasiu din cauza ameninţării nucleare

Autorităţile poloneze au anunţat vineri că au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara, în cazul unei expuneri provocate de războiul din Ucraina, negând în acelaşi timp că există motive de îngrijorare, relatează AFP.

În România, în luna august, interesul pentru această substanţă a crescut, Foto: Arhivă Adevărul

Această măsură a fost luată în reacţie la luptele din jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporijjia, cea mai mare din Europa, care a provocat temeri de un dezastru nuclear.

,,Am decis, ca măsură preventivă, să începem distribuirea de tablete de iodură de potasiu către serviciile de pompieri", a declarat presei ministrul adjunct de Interne Blazej Pobozy.

Oficialul a precizat că este o măsură de rutină ,,în cazul unei potenţiale ameninţări de radiaţii, care... pentru moment nu există", informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, comprimatele trebuie transferate autorităţilor locale şi vor ajunge în cele din urmă în puncte de distribuţie, şcoli în majoritatea cazurilor.

Pobozy a spus că în Polonia există suficiente doze pentru toţi cei care ar avea nevoie. Un reprezentant medical prezent la conferinţa de presă a avertizat despre pericolele administrării acestor pastile dacă nu este necesar.

Oficialul polonez a menţionat că tabletele de iodură de potasiu reprezintă o măsură preventivă în cazul unui accident nuclear, dar nu ar fi de niciun folos în cazul unui atac tactic cu armă nucleară.

În România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a vorbit, vineri, la Bistriţa, despre distribuţia pastilelor de iod către populaţie, precizând că, mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu.

Să vedem dacă, mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obişnuit dar, sigur, într-o situaţie de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuţiei, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, a transmis ministrul.

Tabletele de iodură de potasiu pot preveni acumularea de iod radioactiv în tiroidă în cazul unui accident nuclear.

Potrivit ministrului Sănătății, doar 1.200 de persoane au cerut medicilor de familie rețeta pentru a ridica pastila de iodură de potasiu în luna iulie. În luna august, în schimb, numărul a fost de 230.000. Datele pentru luna septembrie nu sunt încă disponibile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…