Polonia: Donald Tusk revine în politica internă, preluând conducerea partidului de opoziţie Platforma Civică

Polonia: Donald Tusk revine în politica internă, preluând conducerea partidului de opoziţie Platforma Civică

Fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk a preluat sâmbătă conducerea partidului Platforma Civică (PO), marcând astfel revenirea sa pe scena politică din Polonia, transmit AFP şi Reuters.

După demisia preşedintelui partidului, Borys Budka, ''sarcinile preşedintelui PO sunt asumate de către Donald Tusk'', a anunţat purtătorul de cuvânt al Platformei Civice, Jan Grabiec, la finalul unei reuniuni a consiliului naţional al formaţiunii.

''Platforma Civică este indispensabilă, este necesară ca o forţă, nu ca o amintire, pentru a câştiga lupta împotriva Partidului Lege şi Justiţie (PiS). Nu există nicio şansă de victorie fără Platforma Civică şi istoria noastră ne spune acest lucru'', a declarat Tusk în cadrul reuniunii desfăşurate sâmbătă.

Anunţul revenirii lui Donald Tusk pe scena politică poloneză intervine după discuţii cu uşile închise cu Borys Budka şi cu primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski.

În prezent, Tusk este preşedintele Partidului Popular European.

În 2001, Donald Tusk a fost unul dintre fondatorii Platformei Civice, care după alegerile parlamentare din 2019 a format Coaliţia Civică, alături de alte partide mai mici. El este considerat principalul opozant al lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare la Varşovia.

Pro-european convins, Donald Tusk a fost prim-ministru al Poloniei în perioada 2007-2014, după care a devenit preşedinte al Consiliului European, funcţie deţinută până în 2019. În această calitate s-a implicat mai ales în soluţionarea crizei cauzate de valul de migranţi din 2015-2016. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

3 Ultimele informații certe

4 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?

5 Un imbecil sinistru! Aceasta este adevărata față a PSD! Niște grohăitori în cloaca de prostie pe care au între…