Polonia doreşte să contribuie cu 2 miliarde de dolari pentru instalarea unei baze permanente americane pe teritoriul său

Polonia este dispusă să contribuie cu 2 miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane permanente pe teritoriul său, potrivit unui document oficial, relatează dpa.

Ministerul polonez al Apărării a confirmat autenticitatea unui document denumit 'Propunere pentru o Prezenţă Permanentă a SUA în Polonia', după ce textul a fost publicat online şi dezvăluit iniţial de portalul de ştiri Onet.pl.

Documentul cere ca Statele Unite să desfăşoare în mod permanent o divizie blindată în Polonia. Textul nu este secret şi a fost trimis Congresului SUA, unor think-tank-uri şi unor instituţii guvernamentale americane.

'Guvernul Poloniei este gata să aloce resurse considerabile, între 1,5 şi 2 miliarde de dolari, deoarece este important să împarţi povara cheltuielilor de apărare', se precizează în document care menţionează ameninţarea Rusiei ca justificare pentru o prezenţă permanentă militară americană în Polonia.

Membri ai opoziţiei au criticat propunerea, fostul ministru al apărării Tomasz Siemoniak spunând că 'acest tip de diplomaţie' este o 'expresie a neajutorării' şi slăbeşte poziţia de negociere a Poloniei.

Trupe americane sunt staţionate în Polonia din anul 2017, ca parte a 'Enhanced Forward Presence', o iniţiativă de apărare a NATO în estul Europei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

4 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc