Polonia încearcă să pregătească militar un număr cât mai mare de cetățeni

Polonia încearcă să pregătească militar un număr cât mai mare de cetățeni

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a afirmat, joi, la televiziunea națională poloneză că scopul său este ca un număr cât mai mare de cetățeni polonezi „să fie instruiţi (militar) şi să poată folosi arme”, relatează EFE, conform Agerpres .

Blaszczak susține că vrea să intruiască militar cât mai mulți cetățeni polonezi. Foto: Pixabay

Blaszcazk a reamintit planurile guvernului polonez de a dubla numărul militarilor, „de la 150.000 în prezent la 300.000 în total, inclusiv cei 50.000 din Forţele de Apărare Teritorială”, un corp paramilitar care efectuează misiuni de sprijin și de supraveghere la frontieră.

Armata poloneză acordă, de la începutul lunii octombrie, antrenamente militare, de prim ajutor și de apărare personală civililor care își doresc, prin cursuri care au loc la sfârșit de săptămână în cele 17 comandamente militare ale țării.

Aproximativ 1.000 de persoane au luat parte până în prezent la aceste antrenamente, iar până la finalul anului numărul lor ar putea depăși 5.000.

Totodată, elevii polonezi din învățământul secundar beneficiază începând de anul acesta de antrenament pe terenuri de tragere.

Ministrul polonez al Educaţiei, Przemyslaw Czarnek, a afirmat de curând că această măsură face parte din „consecinţele războiului” din Ucraina, adăugând că „dacă cu zece ani în urmă un ministru al educaţiei ar fi propus această măsură s-ar fi râs de el, dar după ce am văzut în Ucraina (...), am văzut că este necesar”.

De asemenea, Mariusz Blaszczak a semnat, miercuri, contractul de cumpărare a 288 lansatoare multiple de rachete K239 din Coreea de Sud, primele 18 vor fi livrate anul acesta. Lansatoarele vor putea fi fabricate în Polonia, iar hotărârea privind cumpărarea lor a fost luată deoarece SUA nu pot furniza la termenul prevăzut al doilea lot de lansatoare multiple de rachete HIMARS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...